ΕΜΑΚ: Ο γιος του ανθρώπου που έσωσε τον Μπογδάνο στο Αίγιο, 28 χρόνια μετά έβγαλε ένα 7χρονο κοριτσάκι

από fimotro

Το 2023, σχεδόν 28 χρόνια μετά, ο γιος του Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, μέλος της αποστολής της 1ης ΕΜΑΚ, ανασύρει ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ηρωισμού που διακατέχει μέλη της συγκεκριμένης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία αποτυπώθηκε και πάλι στις ενέργειες της ελληνικής αποστολής διάσωσης, η οποία επιχειρεί σε μία πόλη, που ένα μεγάλο ποσοστό των κτισμάτων της έχει καταρρεύσει. Σχεδόν 28 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανέσυραν ζωντανό ένα 7χρονο κορίτσι, έναν 50χρονο άνδρα, και δυστυχώς νεκρούς, την 8χρονη αδερφή της Φατμά, και τον γιο του 50χρονου άνδρα. Διέσωσαν δύο ακόμη κορίτσια ηλικίας 9 και 11 χρόνων.

Οι 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι 5 διασώστες του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έστησαν χθες ένα αυτόνομο επιχειρησιακό κέντρο στο Χατάι, όπου δέχονταν πολίτες οι οποίοι αναζητούσαν εγκλωβισμένους. Κατέγραφαν τα στίγματα και στη συνέχεια επιχειρούσαν στα συγκεκριμένα σημεία.

Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επιχείρησαν σε κοντινά κτίρια που είχαν καταρρεύσει κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η πόλη θυμίζει ένα απέραντο «νεκροταφείο» κτιρίων που έχουν συμπαρασύρει στο θάνατο χιλιάδες πολίτες, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΜΑΚ. Οι συνεννοήσεις με την τουρκική πολιτική προστασία ήταν δύσκολες και ο συντονισμός προβληματικός, με το ελληνικό κλιμάκιο να αυτονομείται σε ασφαλή χώρο και να στήνει το δικό του επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο ήρθαν μαζί περίπου 80 Ελβετοί και Ιταλοί πυροσβέστες.

Οι Ελληνες διασώστες επιχείρησαν σε ένα από τα στίγματα που είχαν δοθεί. Αρχικά είχαν εντοπίσει την 8χρονη Φατμά, η οποία ήταν ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη. Δυστυχώς εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Την ώρα που προσπαθούσαν να την ανασύρουν άκουσαν την 7χρονη αδερφή της.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι διασώστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φθάσουν στο κοριτσάκι. Τα κατάφεραν και λίγο αργότερα ανέσυραν το μικρό κορίτσι, τραυματισμένο αλλά καλά στην υγεία του. Οι Ελληνες πυροσβέστες δάκρυσαν από το θετικό αποτέλεσμα και έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου από τη συγκίνηση, ενώ δυνάμεις των τουρκικών συνεργείων και πολίτες τους έδιναν συγχαρητήρια. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της διάσωσης ήταν ο Κώστας Νίκας και ο επικεφαλής Δημήτρης Ρούπας, με τον πρώτο να στήνει τα υποστυλώματα, και οι δύο μαζί να σέρνονται μέσα στα συντρίμμια για να ανασύρουν το μικρό κορίτσι.

Νωρίτερα στελέχη της ΕΜΑΚ είχαν ανασύρει ζωντανό έναν 50χρονο άνδρα και την 9χρονη κόρη του, νεκρούς όμως τον γιο του και τη σύζυγό του. Ζωντανό ανέσυραν και ένα 11χρονο κορίτσι από το ίδιο κτίριο που είχε καταρρεύσει.

Ο Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικός στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, μαζί με τους συναδέλφους του απεγκλώβισαν το 7χρονο κορίτσι.

Ο πατέρας του Παναγιώτης Νίκας, 28 χρόνια πριν είχε κάνει το ίδιο στο Αίγιο, βγάζοντας από τα συντρίμμια τον 12χρονο Ανδρέα Μπογδάνο, μετά από επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες! Απονεμήθηκε σε εκείνον τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας για το έργο του κατά τον φονικό σεισμό του Αιγίου. Η εικόνα του ηρωικού πυροσβέστη που κρατούσε στα χέρια του τον μικρό Ανδρέα, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το 1999, στο σεισμό της Πάρνηθας, βρισκόταν στη Ρικομέξ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ως διασώστης.

Το 2011, ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 χρόνων. Οπως φαίνεται, άφησε την κληρονομιά του και τη σκυτάλη του ηρωισμού και της διάσωσης στο γιο του Κώστα, ο οποίος ως συνεχιστής έκανε το ίδιο στο Χατάι της μακρινής Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα