Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αν συνεχίσουν τα θετικά δείγματα είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού. «Με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχει μεγαλύτερος αριθμός υγειών εθελοντών. Την ίδια ώρα αλλά 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων βρίσκονται στο προκλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν θετίκη πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 15 – 55 ετών έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε παρόμοια επίπεδα με τα αντισώματα ανθρώπων που ανέρρωσαν από τον ιό. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι στην υψηλότερη δόση ήταν υψηλότερο το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού. Οι ερευνητές διαλέγουν πάντα την χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες» συμπλήρωσε.

Ελπίδες για δημιουργία εμβολίου μέχρι το τέλος του χρόνου

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger RNA, κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για ηλικίες 55-70 και 71 και άνω. Παράλληλα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τη συνδρομή περισσότερων ατόμων. Εάν αυτές οι μελέτες πάνε καλά μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων θα πρέπει να μη γίνονται βιαστικά. Θα πρέπει να προχωρούν με βάση τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με δεδομένη την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική τους συμμετοχή» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα