Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Προσφέρει στα σχολεία μια ψηφιακή πλατφόρμα ταινιών

από Philippos

Ένα πολύτιμο εργαλείο, που συνδυάζει την εκπαίδευση με την έβδομη τέχνη, είναι το «δώρο» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προς όλα τα σχολεία της χώρας για τη νέα χρονιά. Πρόκειται για το CINEDU, τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών, στην οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση μαθητές και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βασικός στόχος του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος, η χρηματοδότηση του οποίου εξασφαλίστηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εκπαιδευτικό μέσο για πληρέστερη στήριξη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από έναν κατάλογο 92 σύγχρονων ταινιών οι οποίες συνοδεύονται από πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, κείμενα, οπτικοακουστικά αποσπάσματα, ασκήσεις κι άρθρα, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να χρησιμοποιείται στα σχολικά μαθήματα αλλά και δέκα εκπαιδευτικές ταινίες, διάρκειας 7 έως 10 λεπτών που εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της έβδομης τέχνης.

Η εκπαιδευτική αυτή πλατφόρμα streaming ταινιών αφορά αποκλειστικά σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας και παρέχει το δικαίωμα 5ετούς χρήσης.

«Άμεση προτεραιότητα του παρόντος Δ.Σ ήταν να μην χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, μια επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.418.964 €, και μαζί τους η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα ψηφιακό έργο πανελλαδικής εμβέλειας, ισότιμα προσβάσιμο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σήμερα, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα CINEDU, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στην αφετηρία μιας νέας διαδρομής, αυτήν της διασύνδεσης κινηματογράφου και εκπαίδευσης, που φέρνει την Ελλάδα κοντά σε μια πραγματικότητα την οποία εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος πως οι εκπαιδευτικοί μας θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία αυτή για να οξύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών και των νέων, οι οποίοι αποτελούν χρήστες της τεχνολογίας που παράγει εικόνες» εξήγησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας κατά την διάρκειας της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου υπογράμμισε την σημαντικότητα του εγχειρήματος τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υποστήριξη της κινηματογραφικής τέχνης: «Η Ψηφιακή Πλατφόρμα CINEDU δίνει στον κινηματογράφο μια θέση στην εκπαίδευση προτείνοντας έναν σύγχρονο τρόπο ένταξής του στη σχολική πραγματικότητα όχι ως αντικείμενο μάθησης, αλλά ως μέσο καλύτερης κατανόησης άλλων μαθημάτων» σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε με νόημα: «το ΕΚΚ προσφέρει τις δυνατότητες αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας στα σχολεία όλης της Ελλάδας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση, και μάλιστα δωρεάν. Σχολεία από περιοχές που ενδεχομένως να μην διαθέτουν κινηματογραφικές αίθουσες, μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες και οι μαθητές να εισαχθούν στη μαγεία του κινηματογράφου. Από τη Φολέγανδρο, όπου έγινε η πρώτη προβολή ταινίας, μέχρι τις Πρέσπες και από το Σουφλί μέχρι τα Ανώγεια, δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες είναι σε θέση πλέον να οργανώνουν προβολές μιας ταινίας που θα συνδέεται με το μάθημά τους και να αξιοποιούν το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό».

«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κλήθηκε να φέρει εις πέρας μία μεγάλη πρωτοβουλία: να μπορούν οι μαθητές να δουν εύκολα ταινίες της ελληνικής και της παγκόσμιας φιλμογραφίας, να μπουν τα παιδιά στην τέχνη του κινηματογράφου, οι ταινίες και τα θέματα που πραγματεύονται να γίνουν κομμάτι της συζήτησης των παιδιών και των εφήβων» εξήγησε ο ο γενικός συντονιστής του έργου Ηλίας Τασόπουλος για να παρουσιάσει, αμέσως μετά, αναλυτικά το έργο.

Η πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και λίγες ημέρες ενώ το περιεχόμενό της θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται μέσα στους επόμενους μήνες και η πρόσβαση στις ταινίες και στο εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μετά τη σχετική εγγραφή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα