Ελληνικό Χρηματιστήριο: Παγκόσμιος πρωταθλητής σε αποδόσεις στο πρώτο πεντάμηνο

Ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε ωνα ξεπεράσει έτσι τον ρωσικό δείκτη MOEX τον Nasdaq και τον Nikkei

Λαμπρή πορεία φαίνεται να καταγράφει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς στο πρώτο πεντάμηνο κατάφερε να είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια με κέρδη 31,07% και να ξεπεράσει έτσι τον ρωσικό δείκτη MOEX (+26,16%), τον Nasdaq (+23,59%) και τον Nikkei (+18,37%).

Επίσης, κατέγραψε διπλάσια κέρδη σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX-30 κέρδισε12,50%, o ιταλικός δείκτης 9,89%, ο γαλλικός CAC-40 9,65%, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 υποχωρεί οριακά 0,08%. Ο δείκτης αναφοράς όλων των χρηματιστηρίων ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 8,86%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,72%.

Κέρδη άφησε πίσω του ο Μάιος

Με υψηλά κέρδη 12,31% έκλεισε ο προηγούμενος μήνας με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής ο Μάιος ως ο καλύτερος μήνας για το 2023. Μάλιστα, η πορεία των μηνών ανά μήνα έως τώρα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ιανουάριος +10,%, Φεβρουάριος +10,41%, Μάρτιος -6,61%, Απρίλιος +2,89%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφονται κέρδη 31,07%.

Πρωταγωνιστής της ανόδου από τις αρχές του έτους, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, είναι η μετοχή της Πειραιώς, η τιμή της μετοχής της οποίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και ακολούθησαν οι μετοχές της Aegean Airlines, της Εθνικής και της ΔΕΗ.

Άνοδος 12,50% στον τραπεζικό δείκτη

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς το Μάιο αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 16,88 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε μηνιαία άνοδο 12,50%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 49,6%.

Οι επιδόσεις του Μαΐου ήταν εκρηκτικές, σε συνέχεια ενός εκλογικού αποτελέσματος που εξέπληξε, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής στο 5μηνο, διαψεύδοντας το χρηματιστηριακό ρητό: “sell in May and go away”.

Αναλυτές Deutsce Bank: Οι εκλογές οδήγησαν σε υπεραποδόσεις ελληνικών assets

Την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 38 επενδυτικά assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank εμφάνισε τον Μάιο το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι αναλυτές της Deutsche Bank επισημαίνουν ότι οι εκλογές οδήγησαν σε σημαντικές υπεραποδόσεις των ελληνικών assets, καθώς πέραν της διψήφιας ανόδου του χρηματιστηρίου και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υπεραπέδωσαν.

Το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, στις 150 μονάδες βάσης. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς η πλειονότητα των διεθνών assets κατέγραψε απώλειες τον Μάιο. Σε όρους δολαρίου, δεύτερος σε αποδόσεις τον Μάιο μετά το Χ.Α είναι ο αμερικάνικος NASDAQ Με κέρδη άνω του 5% και ακολουθούν Nikkei, ο MOEX της Ρωσίας, ο Bovespa της Βραζιλίας και ο αμερικάνικος S&P 500.

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η ελληνική αγορά

Η Morgan Stanley προτείνει ως κορυφαία επιλογή την ελληνική αγορά από τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης . H Morgan Stanley βλέπει την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα κατά 22% σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές.

Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 7,7 φορές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% και παραμένει υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στη μια φορά, η οποία δικαιολογείται πλήρως από το βελτιούμενο περιβάλλον και τη δυναμική των αποδόσεων.

Η ανοδική κίνηση της αγοράς έρχεται από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 50%. Τεχνικά, ιδιαίτερα θετική είναι η διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 1.150 μονάδων, η οποία ερχόταν από το 2014. Σε μεγαλύτερη τεχνική εικόνα, η άνοδος έρχεται από την διάσπαση των 910 μονάδων, με τον πρώτο μεσοπρόθεσμο μεγάλο στόχο την ζώνη του 1400.

Related posts

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζουν για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα

Ευρεία σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Μενέντεζ: Τουρκικοί “πανηγυρισμοί” για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα