Ελλείμματα 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη έφερε η πανδημία κορωνοϊού

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σκοπεύουν να περάσουν πιο βαθιά στο κόκκινο από ποτέ άλλοτε φέτος, συγκεντρώνοντας δημοσιονομικά ελλείμματα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα σχέδια προϋπολογισμών που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη-μέλη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το μπλοκ των 19 χωρών θα έχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της φετινής χρονιάς θα είναι σχεδόν 10 φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς και από τα επίπεδα των προβλέψεων της Επιτροπής για φέτος.

Οι κυβερνήσεις εκτιμούν ότι τα ελλείμματά τους θα παραμείνουν υψηλά ακόμη και όταν οι οικονομίες τους ανακάμψουν το 2021, όταν αναμένουν συνολικό έλλειμμα κάτω από 700 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ.

Η προηγούμενη κορύφωση των ελλειμμάτων της Ευρωζώνης ήρθε στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν έφτασαν στο 6,6% του ΑΕΠ. Αυτό οδήγησε σε επίπεδα δημόσιου χρέους που αναστάτωσαν τους επενδυτές και έσπειρε τους σπόρους της επόμενης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα