23 Απριλίου 2024 / 8:55 μμ
23 Απριλίου 2024 / 8:55 μμ

Παράνομα πωλείται 1 στα 4 τσιγάρα

από fimotro

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον υπ. Οικονομικών

«Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού, διαχρονικού και διατοπικού φαινομένου που πλήττει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία, αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο υπουργός Οικονομιμών Χρήστος Σταϊκούρας κατά στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτος».

«Ενδεικτικά, 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομο» πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος επεσήμανε πως «πρόκειται για πρόβλημα πανευρωπαϊκό, στη λύση του οποίου η Ελλάδα μπορεί να έχει κομβικό ρόλο. Ενδεικτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στα 27 κράτη-μέλη της. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.».

Όσο για τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων,

«1ον. Μόνο από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι μέρος αυτών των διαφυγόντων εσόδων θα μπορούσε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

»2ον. Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών.

»3ον. Τα παράνομα καπνικά προϊόντα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, φέρουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και μια σειρά κυβερνητικών δράσεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που εκτείνονται σε πέντε πυλώνες: «Ως Κυβέρνηση, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. 4758/2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου αποτέλεσε κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος. Με τις ρυθμίσεις αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, το Ελληνικό Κράτος, για πρώτη φορά:

  • αντιμετώπισε ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών,
  • εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο,
  • ενδυνάμωσε τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών,
  • ενίσχυσε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, και
  • εισήγαγε μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων.

»Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το νέο πλαίσιο εδράζεται σε 5 πυλώνες:

  • 1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.
  • 2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.
  • 3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.
  • 4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
  • 5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού.

»Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών δημοσίων φορέων και των διωκτικών Αρχών έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι:

  • Η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων και ο εντοπισμός παράνομων εργοστασίων τσιγάρων, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.
  • Ο εντοπισμός και η κατάσχεση παράνομων τσιγάρων σε πλοία, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
  • Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και παράνομων τσιγάρων στα λιμάνια, από την ΑΑΔΕ και τα Τελωνεία.
  • Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και ο εντοπισμός αποθηκών παράνομων τσιγάρων και καφέ, από το ΣΔΟΕ.

»Για την επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος, χρειάζονται πολυδιάστατες, αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων. Πρέπει μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις δράσεις περιστολής, αλλά και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τον αρνητικό αντίκτυπο αγοράς και κατανάλωσης παράνομων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας».

Και κατέληξε: «Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή εκδήλωση, εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρείας “Παπαστράτος”, για το λανσάρισμα της καμπάνιας ενημέρωσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απ. Βεσυρόπουλος τόνισε:  «Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής μας, μέσα από δράσεις αλλά και ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, δώσαμε έμπρακτα δείγματα γραφής.

»Σε νομοθετικό επίπεδο:

  • Αναβαθμίσαμε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) για την περιστολή του λαθρεμπορίου και επεκτείναμε τις αρμοδιότητές του στα υποκείμενα σε φόρο κατανάλωσης προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το θερμαινόμενο προϊόν καπνού.
  • Προχωρήσαμε στην κύρωση και ενεργοποίηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού.
  • Δρομολογήσαμε τη λειτουργία του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.) και τη διασύνδεσή του με το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας καπνικών.
  • Παράλληλα, εντοπίσαμε και καλύψαμε τα κενά του υφιστάμενου συστήματος αδειοδοτήσεως καπνικών, με την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων αλλά και κρίσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή βιομηχανοποιημένων καπνών.

»Στον επιχειρησιακό τομέα, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Ο  εξοπλισμός τους κατασχέθηκε και οι δεκάδες συλλήψεις που ακολούθησαν έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στα δίκτυα του λαθρεμπορίου.

»Μέσα από το σύνολο αυτών των δράσεων, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός της «λίστας 301» στην οποία βρισκόταν από το 2008, μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται Κράτη που κρίνονται αναποτελεσματικά και ανεπαρκή ως προς την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς και σχετικά με την προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

»Η περιστολή του λαθρεμπορίου επιδρά θετικά στα δημόσια έσοδα, την υγιή επιχειρηματικότητα, την οικονομία μας αλλά και τη δημόσια υγεία.

»Και όλα αυτά τα πεδία αφορούν και επηρεάζουν τους πολίτες, που και αυτοί πρέπει να είναι σύμμαχοι στην κοινή μας προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα