ΕΛΚ κατά Τουρκίας: Η ΕΕ να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το ΕΛΚ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ – ΕPP group), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EΚ), κάλεσε σήμερα “τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν κατάλληλα επιβάλλοντας νομικά, πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά περιοριστικά μέτρα (κυρώσεις) κατά της Τουρκίας”, μετά από συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ στο ΕΚ κάνει λόγο για “κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο”.

Σημειώνει δε σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συζήτηση ότι “οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας επηρεάζουν επίσης αρνητικά τον στόχο της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση” και τονίζει ότι “η” συμπεριφορά της Τουρκίας αγνοεί επίσης τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Στο πλαίσιο αυτό”, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, “και σύμφωνα με τις αποφάσεις του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε ακόμη στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να παύσει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ επαναλαμβάνει την “πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες”.

“Οι τουρκικές δράσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου θα έχουν σοβαρό άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το θέμα της προκλητικότητας των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ έθεσε χθες στο προεδρείο του ΕΛΚ ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, δε, μαζί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον Λευτέρη Χριστοφόρου, πέτυχαν ομόφωνα με ψήφισμα-δήλωση την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΛΚ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε:

«Το ΕΛΚ ως πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η εχθρική πράξη της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, αλλά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις συνθήκες που ισχύουν, κρίνεται ως εχθρική προκλητική πράξη κατά της ίδιας της ΕΕ. Συνεπώς, δεν είναι μόνο μία πράξη αλληλεγγύης, αλλά κίνηση υπεράσπισης των δικών της ζωτικών συμφερόντων. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα