Ελένη Βρεττού: Η Eπόμενη μέρα για Attica Bank και Παγκρήτια – Οι στόχοι της νέας τράπεζας

από Lefteris

Η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας είναι το καλύτερο βήμα προς το μέλλον, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της πρώτης, κυρία Ελένη Βρεττού, η οποία παρουσίασε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τους στρατηγικούς πυλώνες της νέας τράπεζας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα.

«Η νέα τράπεζα θα είναι διπλάσια σε μέγεθος, με στόχευση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους ιδιώτες», σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι αυτή να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank, το νέο τραπεζικό σχήμα θα αποτελέσει μια «νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Η νέα τράπεζα θα είναι «ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

Πλέον το επόμενο βήμα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 735 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα γίνει τον Οκτώβριο. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ με 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές με 200 εκατ. ευρώ.

Ενώ προτεραιτότητα αποτελεί για την Attica, να απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε η νέα τράπεζα να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2025 με «καθαρό» πορτφόλιο.

 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υπαγωγή στον Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα. Attica Bank και Παγκρήτια είχαν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια και κόκκινα δάνεια που προσέγγιζαν το 60%.

Σύμφωνα με την κα. Βρεττού, η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ αλλά και το 2027 να παρέχει χορηγήσεις στα επίπεδα των 7,6 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι της νέας τράπεζας

Οι στρατηγικοί πυλώνες της νέας τράπεζας περιλαμβάνουν την άμεση κεφαλαιοποίηση συνεργιών συγχώνευσης για εξοικονόμηση δαπανών, την ταχεία αύξηση των καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση για τη διεύρυνση της πελατείας και αύξησης της ρευστότητας, την επέκταση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέα ανταγωνιστικά προιόντα και υπηρεσίες (one stop shop) και την ανάπτυξη των «εύπορων» (affluent) πελατών, με ταυτόχρονη βελτίωση υπηρεσιών wealth management.

Οι στόχοι της είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Οι χορηγήσεις να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισ. ευρώ το 2025 και τα επτά δισ. ευρώ το 2027 έναντι 2,3 δισ. ευρώ το 2023.
  • Οι καταθέσεις να ανέλθουν στα 10 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο και τα 11 δισ. ευρώ το 2027 από 5,8 δισ. ευρώ σήμερα.
  • Τα κέρδη προ προβλέψεων να ανέλθουν σε 150 εκατ. ευρώ το 2025 και τα 250 εκατ. ευρώ το 2027 από 43 εκατ. ευρώ pro forma το 2023.
  • Ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων να διαμορφωθεί σε 18% το 2025 και 22% το 2027.
  • Ο δείκτης κόκκινων δανείων να μειωθεί σε κάτω από 3% το 2027.
  • Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να ενισχυθεί στο 14,3% το 2025 και στο 15,4% το 2027 έναντι 12,3% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508

Όροι χρήσης | Ποιοι είμαστε – Design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα