Ελεγκτικός οργασμός από τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

από fimotro

Θα ξεκινήσουν έλεγχοι στις σημαντικές υποθέσεις που θα αποφέρουν μεγάλα έσοδα στο δημόσιο

Ελεγκτικός οργασμός επικρατεί στα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) που έχουν συσταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς η δημιουργία τους και η διάλυση των ελεγκτικών τμημάτων στις εφορίες τα «φόρτωσε» με χιλιάδες πληροφοριακά δελτία.

Ήδη, εντολή της φορολογικής διοίκησης είναι να γίνει το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα και να ξεκινήσουν έλεγχοι στις σημαντικές υποθέσεις που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλη φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε ελεγκτικό κέντρο θα υπάρχουν τρεις τριμελείς Επιτροπές, για την αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων, όσο και αυτών που εισάγονται, στις ανωτέρω Υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίηση αυτών.

Με βάση τα ανωτέρω πληροφοριακά δελτία από καταγγελίες, από ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου κλπ.,  θα αξιολογηθούν άμεσα από τα ΕΛΚΕ και εν συνέχεια θα ξεκινήσουν έλεγχοι σε βάθος. Ειδικότερα, ως προς το ενδιαφέρον τίθενται οι παρακάτω αντίστοιχες τιμές βαθμών αξιολόγησης:

Αξιολόγηση ως προς το ενδιαφέρον Βαθμός αξιολόγησης
Άνευ ενδιαφέροντος 0
Απλό – Μικρού ενδιαφέροντος 1
Ενδιαφέρον – Σημαντικό 2
Άμεση/ Ταχεία επέμβαση 3

Ψηλά στη λίστα δηλαδή στις περιπτώσεις ταχείας επέμβασης θα βρεθούν υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, Εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Με βάση τα ανωτέρω τα ΕΛΚΕ ξεκινούν ελέγχους που αφορούν υποθέσεις που σχετίζονται:

  • φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί,
  • βεβαίωσης φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛ.ΚΕ., στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕ.Β.ΕΙΣ.
  • H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
  • Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.
  • Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα