Εκτοξεύθηκε πάνω από τα 130 ευρώ το φυσικό αέριο

από fimotro

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία των τιμών στην ενέργεια

Άλμα σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Ρωσία κλιμάκωσε τον ενεργειακό πόλεμο, μειώνοντας τουλάχιστον στο μισό την παροχή αερίου στον μεγαλύτερο αγωγό που την συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ( FTSE futures) σημείωσαν άνοδο πάνω από 12%, η οποία προστίθεται στην άνοδο κατά 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, σημειώνει το Bloomberg. Οι περικοπές χτυπούν μεγάλους ομίλους όπως οι Engie SA, Uniper SE και OMV AV που δηλώνουν ότι υποδέχονται μικρότερες ποσότητες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από τη μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom, και όχι τα τεχνικά θέματα τα οποία επικαλείται η ρωσική εταιρεία. Η Ρωσία επιδιώκει να ταράξει τις αγορές και να ανεβάσει τις τιμές, εκτίμησε.

Η Gazprom επικαλείται προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπινών που παράγει η Siemens. Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία άφησαν εγκλωβισμένο στο εξωτερικό εξοπλισμό-κλειδί για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που στοχεύουν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Gazprom: Κατά 60% μείωσε την προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας

Υπενθυμίζεται πως η ενεργειακή ρωσική εταιρεία Gazprom άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί να μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει προχθές, Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Συνολικά η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα