Εκτινάσσονται πάλι οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη λόγω ψύχους

από fimotro

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ελλείψεις στον κλάδο ενέργειας, καθώς ο παγωμένος καιρός αυξάνει τη ζήτηση και οδηγεί τις τιμές στα ύψη, σε μία περίοδο κατά την οποία η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει, αναφέρει το Bloomberg.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη παλεύουν με τις χαμηλές ταχύτητες των ανέμων, αλλά και με τις διακοπές στην παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της Γαλλίας.

Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει περιορισμένες τις ροές φυσικού αερίου σε έναν εκ των βασικών αγωγών της που καταλήγουν στη Γερμανία.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο φέτος, με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχει σημειώσει άνοδο 600%. Οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και κατά 8,8% νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ την Κυριακή στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας βραχυπρόθεσμης παράδοσης, η τιμή επίσης εκτινάχθηκε.

Στη Γαλλία, η τιμή του ηλεκτρικού προς παράδοση τη Δευτέρα, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό από την τεράστια εκτίναξη του το 2009, ενώ στη Γερμανία η τιμή διαμορφώθηκε στην τρίτη υψηλότερη της ιστορίας.

Οι δυσκολίες
Οι αυξημένες τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τον υψηλό πληθωρισμό, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού, ακριβώς πριν την περίοδο των εορτών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δυσχεραίνουν την κατάσταση, με την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην δεύτερη, να στέλνει ακόμη υψηλότερα τις τιμές.

Ο Jeremy Weir, CEO της εταιρείας διακίνησης εμπορευμάτων Trafigura, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βιώσει κλιμακωτά μπλακάουτ σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς. Και αυτό έγινε πριν η Electricite de France ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, αφήνοντας την περιοχή στο έλεος του καιρού στο αποκορύφωμα του χειμώνα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, εκτινάχθηκε σχεδόν στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από την αύξηση 40% που σημείωσε στις 6 Οκτωβρίου. Οι έμποροι αναμένουν τις δημοπρασίες για χωρητικότητα αγωγών τον επόμενο μήνα, ώστε να εκτιμήσουν εάν η ρωσική Gazprom σκοπεύει να ενισχύσει τις ποσότητες που θα παραδώσει μέσα στον Ιανουάριο.

Πάντως, η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει τις ροές προς τη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Yamal-Europe με ανώτατο όριο. Οι χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι μόνο κατά 60%, ποσοστό ρεκόρ για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Mallnow Flows Declined at Weekend
Μόλις το 4% της διαθέσιμης χωρητικότητας του αγωγού που καταλήγει μέσω της Λευκορωσίας στο Mallnow της Γερμανίας έχει κλειστεί τη Δευτέρα για παραδόσεις φυσικού αερίου, έναντι 35% που είχε κλείσει η Ρωσία τις περισσότερες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Και δεν αναμένεται ανακούφιση άμεσα. Οι θερμοκρασίες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Βόρεια Γερμανία αναμένεται να μείνουν πιο χαμηλά από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα και την επόμενη εβδομάδα. Ενώ οι έμποροι αναμένουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ασία, λόγω της εκτροπής των φορτίων θα υπάρξουν καθυστερήσεις και οι αυξημένες αφίξεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα αργήσουν τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα