Εφιαλτικές εκτιμήσεις αναλυτών για την τιμή του πετρελαίου

από fimotro

Ράλι σημειώνει στο ξεκίνημα της εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η αγορά αργού συρρικνώνεται λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή του West Texas Intermediate ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει, με αυτά των ΗΠΑ να βρίσκονται κοντά σε χαμηλό τριετίας. Ταυτόχρονα, το ράλι τιμής του φυσικού αερίου φαίνεται να  οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, καθώς οι χρήστες αλλάζουν καύσιμα.

 

Barreling Along

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περισσότερο από 80% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, χαλάρωσαν τους περιορισμούς της παραγωγής με αργούς ρυθμούς, επιτρέποντας στις αγορές να ενισχυθούν. Επιπλέον, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει την τοπική παραγωγή.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Το αργό «συνεχίζει να στηρίζεται από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα στις αγορές ενέργειας», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής βασικών προϊόντων στην ING Groep NV. «Η ζήτηση μοιάζει να είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη στο εγγύς μέλλον».

Στο κατώφλι του τέταρτου τριμήνου και με την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, μια σειρά από παρατηρητές της αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω κέρδη στις τιμές.

Μεταξύ αυτών, η Goldman Sachs δήλωσε ότι το έλλειμμα της αγοράς ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του brent στο τέλος του έτους κατά 10 δολάρια, στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα τα συμβόλαια Νοεμβρίου του WTI ενισχύονταν κατά 1,5% και διαπραγματεύονταν στα 75,07 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent ενισχύονταν κατά 1,4%,μ στα 79,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ έφτασαν προηγουμένως μέχρι τα 79,52 δολάρια.

Η Citigroup δήλωσε ότι παρέμεινε «bullish» στο αργό πετρέλαιο καθώς και στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις προοπτικές που διατύπωσε για τα βασικά προϊόντα.

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτη ημέρα, καθώς τα επίπεδα αποθεμάτων παρέμειναν χαμηλά ενόψει της περιόδου θέρμανσης.

Ο ΟΠΕΚ+ κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του στις 4 Οκτωβρίου θα επανεξετάσει την πολιτική της παραγωγής, μετά την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες.

«Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται υψηλότερα από τώρα έως τη συνάντηση, δεν θα αποκλείσω τη δυνατότητα για ακόμη πιο επιθετική χαλάρωση», δήλωσε ο Patterson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα