ΕΚΤ προς τράπεζες: Προσοχή στα μπόνους – Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών

από fimotro

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών στην ευρωζώνη κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ασκώντας πιέσεις να «μην χαθεί ο έλεγχος», εν μέσω των ζοφερών προοπτικών της οικονομίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Οι συστάσεις της ΕΚΤ στρέφονται προς συγκεκριμένες τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει «πειθαρχία» σε πληρωμές και μερίσματα, καθώς εκφράζονται φόβοι για κύμα χρεοκοπιών στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, υπογράμμισαν οι πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το ζήτημα χρίζει επείγουσας δράσης εκτιμά η ΕΚΤ, που πλέον θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται καθώς σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η UniCredit, η Commerzbank και η Deutsche Bank, έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματά τους, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων που επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι οι τράπεζες υποτιμούν τους κινδύνους. Υπάρχει «μια ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρέα Ενρία, ο οποίος ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», είπε.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν κάποια έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια. Το συνολικό μερίδιο των λεγόμενων δανείων δεύτερου σταδίου, όπου οι προοπτικές ενός δανειολήπτη έχουν επιδεινωθεί, συνέχισε να αυξάνεται. Έφτασαν στο 9,7% των συνολικών δανείων το δεύτερο τρίμηνο, από 9,3% τρεις μήνες νωρίτερα.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει στην περίπτωση που θεωρήσει ότι τα σχέδια για τα τραπεζικά μπόνους είναι υπερβολικά στο πλαίσιο των αυξημένων οικονομικών κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι και την περίοδο της πανδημίας ζήτησε από τις τράπεζες να κινηθούν προσεχτικά, αναγκάζοντας εν συνεχεία ορισμένες τράπεζεςόπως η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα