Αποστάσεις από τη θέση που είχε εκφράσει πρόσφατα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 4,5% πήρε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, στον απόηχο των αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως είπε ο κ. Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στο αυστριακό ORF, οι πιέσεις που οδήγησαν τελικά στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS περιόρισαν σημαντικά την ρευστότητα στο σύστημα, κάτι που ίσως συμπιέσει και τον πληθωρισμό.

Στην περίπτωση αυτή το κόστος δανεισμού δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω ή θα μπορούσε να αυξηθεί πιο σταδιακά, εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χόλτσμαν, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα «γεράκια» στους κόλπους της ΕΚΤ, είχε επιχειρηματολογήσει στις αρχές του μήνα υπέρ τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), ανεβάζοντας δηλαδή τον πήχη του λεγόμενου «τελικού» επιτοκίου στο 4,5%.

Ερωτηθείς τώρα, αν μετά την αύξηση 50 μ.β. που έκανε την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει με ακόμα τρεις ίδιας τάξεως, ο Αυστρικός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «δεν θα τις απέκλεια, αλλά δεν θα έλεγα ούτε ότι πρόκειται να έρθουν απαραίτητα».

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δεν έδωσαν καμία καθοδήγηση για τα επόμενα βήματά τους, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει χτες Δευτέρα ότι δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας «δεν θα ήταν πρέπουσα ένδειξη πολιτικής» η επανάληψη της πρόσφατης πρακτικής με τη σηματοδότηση περαιτέρω αυξήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα