Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

από fimotro

Αντιμέτωποι με τον χρόνο βρίσκονται πλέον πάνω από 400.000 φορολογούμενοι που κρατούν ακόμα αποστάσεις ασφαλείας από το Taxisnet και δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δήμους.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Αυγούστου κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Καμία νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καλώντας τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Όμως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Έξτρα φόρος για 4 στους 10 φορολογούμενους

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 400.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

Σχεδόν το 36% των φορολογούμενων πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που πήραν την κρυάδα από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου να έχουν πληρώσει τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Όσοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχουν έκπτωση 2%. Για όσους δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του εκκαθαριστικού υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο αλλά και η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών με τις τράπεζες να προσφέρουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Μόνο το 12,4% των φορολογούμενων έχει επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 323 ευρώ.
Για το 51,7% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύπτοντας πάνω από 20 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp. gr/).

Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα