Εκπληκτικά νέα από ειδικούς επιστήμονες για την Ελληνική αρώνια

από fimotro

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιολογίας, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ulm, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και την CogniVerde GmbH εξέτασαν το πράσινο τσάι, ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΑΡΩΝΙΑΣ και το χυμό ροδιού ως δυνητικό αποτρεπτικό του SARS-CoV-2.

Διαπίστωσαν ότι αυτές οι ουσίες ήταν σε θέση να αποτρέψουν την εξάπλωση της μόλυνσης στα κύτταρα.” Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους ο χυμός της παρέχει την αποτελεσματικότερη αντιική προστασία.

Συγκεκριμένα: 

Σύμφωνε με τη Γερμανιλή μελέτη, ο χυμός της αρώνιας )ως στοματικό διάλυμα) αδρανοποιεί τον SARS-CoV-2 κατά >96%. Δεν είναι  η Pfizer, είναι η η Ελληνική filevia!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ειδικών:

Αντιϊκή δράση χυμών φυτών και πράσινου τσαγιού κατά του SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης in vitro 

Αφηρημένη

Οι αναπνευστικοί ιοί μολύνουν αρχικά τις ρινο- και στοματοφαρυγγικές περιοχές, όπου ενισχύονται, προκαλούν συμπτώματα και μπορεί επίσης να μεταδοθούν σε νέους ξενιστές. Η πρόληψη της αρχικής μόλυνσης ή η μείωση του ιικού φορτίου κατά τη μόλυνση μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα, να αποτρέψει τη διάδοση στους κατώτερους αεραγωγούς ή τη μετάδοση στο επόμενο άτομο.

Εδώ αναλύσαμε τη δυνατότητα των φυτικών προϊόντων να αδρανοποιούν τον SARS-CoV-2 και τον ιό της γρίπης.

Βρήκαμε ότι ο χυμός μαύρου chokeberry ( Aronia melanocarpa ), ο χυμός ροδιού ( Punica granatum ) και το πράσινο τσάι ( Camellia sinensis ) έχουν ιοκτόνο δράση και στους δύο ιούς, υποδηλώνοντας ότι το ξέπλυμα του στόματος μπορεί να μειώσει τα ιικά φορτία στη στοματική κοιλότητα μειώνοντας έτσι τη μετάδοση του ιού.

Ιστορικό

Οι αναπνευστικοί ιοί όπως οι ιοί της γρίπης και οι κοροναϊοί αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία και αποτελούν σημαντική κοινωνική, οικονομική και υγειονομική επιβάρυνση, όπως παραδειγματίστηκε πρόσφατα από την πανδημία της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19) που προκαλείται από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (SARS- CoV-2) [ 1 ]. Για τον SARS-CoV-2, η μακρά περίοδος επώασης έως και 14 ημερών, η υποκλινική πορεία και η υψηλή μεταδοτικότητα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξάπλωση σε όλο τον κόσμο [ 1 , 2 ]. Οι αναπνευστικοί ιοί μολύνουν αρχικά τους ανώτερους αεραγωγούς, τόσο τις ρινο- και τις στοματοφαρυγγικές περιοχές, όπου ενισχύονται, προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα [ 3 ] και εξαπλώνονται σε νέους ξενιστές.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γαργάρες με εμπορικά στοματικά ξεπλύματα μπορεί να μειώσουν την εξάπλωση του ιού και πιθανώς τη μόλυνση4 , 5 ]. Αρκετά φυσικά προϊόντα έχουν επίσης άμεση αντιική δράση ή μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Τα εκχυλίσματα ροδιού ( Punica granatum ) [ 6 ] και μαύρου chokeberry ( Aronia melanocarpa )7 ] έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιιικά δραστικά κατά των ιών της γρίπης in vitro , το σιρόπι σαμπούκου ( Sambucus nigra ) έδειξε βελτιωμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε ασθενείς με γρίπη ] και [ 8 μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι η γαργάρα πράσινου τσαγιού ( Camellia sinensis ) μείωσε τα κρούσματα λοιμώξεων από γρίπη [ 9 ].

Τα φυσικά προϊόντα με ευρέως φάσματος αντιική δράση θα ήταν επομένως πολύ χρήσιμα για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών ιών στον πληθυσμό, καθώς είναι φθηνά και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα. Εδώ, αξιολογήσαμε την in vitro ιοκτόνο δράση του πράσινου τσαγιού και των χυμών βοτάνων με προοπτική χρήση ως στοματικών εκπλύσεων έναντι των ιών του αναπνευστικού με περίβλημα, του SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης Α (IAV) και του γυμνού αδενοϊού τύπου 5 (AdV5).

Βρήκαμε ότι ο ιός της γρίπης Α είναι πολύ ευαίσθητος στην αδρανοποίηση από όλες τις ελεγχόμενες ουσίες. Ο SARS-CoV-2 επηρεάστηκε λιγότερο, ωστόσο, αδρανοποιήθηκε από τον χυμό chokeberry και ήταν ευαίσθητος στο πράσινο τσάι και το χυμό ροδιού. Το AdV5 ήταν ανθεκτικό στα περισσότερα προϊόντα, αλλά οι τίτλοι του ιού μειώθηκαν από το χυμό chokeberry. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των κοινών προϊόντων διατροφής φυτικής προέλευσης να συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων και ασθενειών από ιούς του αναπνευστικού, όπου ο χυμός chokeberry ήταν το πιο ισχυρό φυσικό προϊόν που δοκιμάστηκε εδώ.   

Μέθοδοι

Φυτικές ουσίες

Το πράσινο τσάι (Bio-Grüntee Japan Sencha Tee-Gschwendner Nr. 700, pH 4,46) παρασκευάστηκε με έγχυση 3 g φύλλων με 0,1 g ασκορβικό οξύ (Sigma Aldrich) για 4 λεπτά σε 300 ml φρέσκου βρασμένου νερού υπό ήπια κίνηση, ακολουθούμενη από διήθηση. Ο χυμός μαύρου chokeberry (Bio-Aronia Direktsaft Fa. Aronia original L2719; pH: 3,69), ο χυμός ροδιού (Satower Granatapfelsaft Direktsaft klar; pH: 2,99) και ο χυμός σαμπούκου (Satower Fliederbeersaft: ισχύουν καλύτερα πριν από την ημερομηνία 1). στο ψυγείο μέχρι τη χρήση.

Κυτταρικής καλλιέργειας

Κύτταρα Vero E6 ( επιθηλιακό νεφρό που προέρχεται από Cercopithecus aethiops ) αναπτύχθηκαν σε τροποποιημένο μέσο Eagle’s Dulbecco (DMEM, Gibco) το οποίο συμπληρώθηκε με 2,5% αδρανοποιημένο με θερμότητα ορό εμβρύου μόσχου (FCS), 100 μονάδες/ml πενικιλίνη, 100 μg/ml 2 mM L-γλουταμίνη, 1 mM πυροσταφυλικό νάτριο και 1x μη απαραίτητα αμινοξέα. Κύτταρα νεφρού σκύλου Madin Darby (MDCK) και Α549 (αδενοκαρκινωτικά ανθρώπινα κυψελιδικά βασικά επιθηλιακά κύτταρα) αναπτύχθηκαν σε ελάχιστο απαραίτητο μέσο με άλατα Earle (EMEM, Biochrom AG, Βερολίνο, Γερμανία) συμπληρωμένα με 1% μη απαραίτητα αμινοξέα (Biochrom AG, Berlin , Γερμανία), 10% FCS. Κύτταρα ΒΗΚ-21 ( νεφρός Mesocricetus auratus ) αναπτύχθηκαν σε DMEM (CCPro) με 10% FCS. Για πειράματα, τα κύτταρα σπάρθηκαν σε μέσο που περιείχε 2% FCS. Τα κύτταρα επωάστηκαν στους 37 ° C σε ένα 5% CO υγροποιημένο επωαστήρα.

Δοκιμή ιών στελέχη και καλλιέργεια

Ο ιός πολλαπλασιάστηκε με ενοφθαλμισμό των αντίστοιχων κυττάρων-στόχων και καλλιέργεια έως ότου ήταν ορατό ισχυρό κυτταροπαθητικό αποτέλεσμα. Το υπερκείμενο στη συνέχεια συλλέχτηκε, φυγοκεντρήθηκε για να εξαντληθούν τα κυτταρικά υπολείμματα, μοιράστηκαν σε δείγματα και αποθηκεύτηκαν στους -80°C ως αποθέματα ιού. Ο τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας Ankara (που παρέχεται από το Ινστιτούτο Ζωικής Υγιεινής και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας) μεταβιβάστηκε σε κύτταρα BHK-21 (που παρέχονται από το ινστιτούτο Friedrich Löffler), ιός γρίπης Α A/H1N1/Brisbane/59/2007 (Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH & Co. KG) σε κύτταρα MDCK (ATCC), αδενοϊό τύπου 5, στέλεχος αδενοειδές 75 (παραχωρείται ευγενικά από τον καθηγητή Sauerbrei, Πανεπιστήμιο της Jena, Jena, Γερμανία) σε κύτταρα A549 (ATCC) και SARS-CoV- 2 BetaCoV/France/IDF0372/2020 (που λαμβάνεται μέσω του European Virus Archive global) σε κελιά Vero E6 (ATCC).

Αναλύσεις μόλυνσης

Για να προσδιοριστεί η ιοκτόνος δράση των φυτικών ουσιών, αναμίχθηκαν με τον αντίστοιχο ιό, επωάστηκαν για έναν καθορισμένο χρόνο επαφής σε θερμοκρασία δωματίου και η υπολειπόμενη μολυσματικότητα προσδιορίστηκε με τιτλοδότηση τελικού σημείου μολυσματικής δόσης 50 (TCID 50 ) σε καλλιέργεια ιστού . Αυτή η ποσοτική δοκιμή εναιωρήματος όπως περιγράφεται στο EN 14476 [ 10 ] πραγματοποιήθηκε για τον Τροποποιημένο ιό της δαμαλίτιδας Ankara (MVA), τον ιό της γρίπης Α (IAV) και τον αδενοϊό τύπου 5 (AdV5) επωάζοντας τον αντίστοιχο ιό με χυμό chokeberry, elderberry ή ρόδι, πράσινο τσάι ή ρυθμιστικό διάλυμα ως έλεγχος. Εν συντομία, η αποτελεσματικότητα των ελεγχόμενων προϊόντων εξετάστηκε ως διάλυμα 80% παρουσία 10% παρεμβαλλόμενης ουσίας (5% (w/v) BSA Fraction V (Sigma Aldrich), 0,4% (w/v) Mucin bovine Glandula submandibularis Τύπος IS (Sigma Aldrich), 5% (w/v) εκχύλισμα ζύμης (Sigma Aldrich)). Το SARS-CoV-2 αναλύθηκε σε 90% προϊόν. Μετά τον καθορισμένο χρόνο επαφής, το μίγμα δοκιμής αραιώθηκε σειριακά 10 φορές και τιτλοδοτήθηκε σε πλάκα 96 μικροτιτλοδοτήσεων που περιείχε μια συρρέουσα μονοστιβάδα των αντίστοιχων κυττάρων-στόχων σε εξάπλασμα και τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν έως ότου ήταν ορατό ισχυρό CPE. Κύτταρα μολυσμένα με IAV ανοσοχρωματίστηκαν επιπροσθέτως. Τα κύτταρα στη συνέχεια εξετάστηκαν με μικροσκόπιο φωτός, τα μολυσμένα φρεάτια μετρήθηκαν και το TCID 50 υπολογίστηκε σύμφωνα με τον Spearman-Kaerber. Εάν η κυτταροτοξικότητα της ένωσης διαδέχτηκε το κατώτερο όριο ποσοτικοποίησης (LLOQ), ο τίτλος προσαρμόστηκε ανάλογα. Η ιοκτόνος δράση προσδιορίστηκε από τη διαφορά του λογαριθμικού τίτλου του μάρτυρα ιού μείον τον λογαριθμικό τίτλο του ιού που επωάστηκε με την προς δοκιμή ουσία.

Αποτελέσματα

Για να αξιολογήσουμε το ιοκτόνο δυναμικό τεσσάρων προϊόντων φυτικής προέλευσης, πραγματοποιήσαμε μια ποσοτική δοκιμή εναιωρήματος χρησιμοποιώντας MVA (EN 14476 [ 10 ]), ο οποίος είναι ένας ανθεκτικός υποκατάστατος ιός που χρησιμοποιείται για την επικύρωση ιοκτόνων απολυμαντικών έναντι όλων των ιών με περίβλημα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καθοδήγηση σχετικά με τον κανονισμό για τα βιοκτόνα [ 11 ].

Αν και δεν παρατηρήθηκε μείωση του τίτλου του ιού κατά την επώαση με ρυθμιστικό διάλυμα ελέγχου, η επώαση 5 λεπτών με χυμό chokeberry, χυμό σαμπούκου, χυμό ροδιού ή πράσινο τσάι απέδωσε 3,17, 0,67, 1,0 ή 1,0 log 10 μείωση της μολυσματικότητας, αντίστοιχα ( Εικόνα 1 , Πίνακας 1 ), υποδεικνύοντας ότι τα ελεγχόμενα προϊόντα είναι γενικά δραστικά έναντι των ιών με περίβλημα. Ένας χρόνος επώασης 20 λεπτών ήταν οριακά μόνο πιο ισχυρός, υποδηλώνοντας μια ταχείας δράσης αντιική δράση.

Στη συνέχεια, αναλύσαμε τους δύο ιούς με περίβλημα του αναπνευστικού που είναι υπεύθυνοι για τη «γρίπη των χοίρων» το 2009/2010 και τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, IAV και SARS-CoV-2, αντίστοιχα, καθώς και τον AdV5 ως ιό γυμνού ελέγχου. Μια 5λεπτη επώαση με χυμό chokeberry απέδωσε τις πιο ισχυρές αντιικές δράσεις και αδρανοποίησε τα IAV, SARS-CoV-2 και επίσης AdV5 σε 99,99%,   96,98%    και 93,23% αντίστοιχα ( Εικόνα 1 , Πίνακας 1 ).

Το IAV ήταν πιο ευαίσθητο σε όλα τα προϊόντα και η μολυσματικότητα μειώθηκε >99% από τον χυμό σαμπούκου, το χυμό ροδιού και το πράσινο τσάι. Οι τίτλοι του SARS-CoV-2 μειώθηκαν κατά περίπου 80% από το χυμό ροδιού και το πράσινο τσάι ήδη μετά από επώαση 1 λεπτού, ωστόσο, ανεπηρέαστοι από το χυμό σαμπούκου, που αντιστοιχεί στα αποτελέσματα που προέκυψαν με το πιο ανθεκτικό υποκατάστατο MVA. Το γυμνό AdV5 ήταν ανθεκτικό σε τρία από τα τέσσερα προϊόντα, ωστόσο, ευαίσθητο στον χυμό chokeberry ( Εικόνα 1 , Πίνακας 1 ).

Συνοπτικά, το IAV είναι πολύ ευαίσθητο σε όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν, ενώ το SARS-CoV-2 μπορεί να απενεργοποιηθεί αποτελεσματικά από το χυμό chokeberry και επηρεάζεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το χυμό ροδιού ή το πράσινο τσάι.

Πίνακας 1: Αντιική δράση φυσικών προϊόντων έναντι των MVA, IAV, SARS-CoV-2 και AdV5.

Συντελεστής μείωσης Log 10 και αντιική δράση του chokeberry, του elderberry, του χυμού ροδιού και του πράσινου τσαγιού έναντι των MVA, IAV, SARS-CoV-2 και AdV5 μετά από ενδεικνυόμενους χρόνους επαφής. MVA, Τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας Άγκυρα; IAV, ιός γρίπης Α (A/H1N1/Brisbane/59/2007); SARS-CoV-2, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (BetaCoV/France/IDF0372/2020) AdV5 αδενοϊός τύπου 5 (αδενοϊός 75).

Εικόνα 1: Ιοκτόνος δράση φυσικών προϊόντων έναντι των MVA, IAV, SARS-CoV-2 και AdV5.

Τα MVA, IAV (A/H1N1/Brisbane/59/2007), SARS-CoV-2 (BetaCoV/France/IDF0372/2020) ή AdV5 (αδενοειδές 75) επωάστηκαν με τα φυτικά προϊόντα για ενδεικνυόμενους χρόνους επαφής πριν από τη σειριακή τιτλοποίηση και ενοφθαλμισμός των κυττάρων-στόχων. Viral τίτλοι προσδιορίσθηκαν με παρακολούθηση κυτοπαθικό αποτέλεσμα και υπολογίζεται ως μολυσματική δόση καλλιέργειας ιστού 50 (TCID 50 ) σύμφωνα με την μέθοδο Spearman-Kaerber. Το κατώτερο όριο ποσοτικοποίησης (LLOQ) ορίζεται από το όριο της τιτλοδότησης (διακεκομμένη γραμμή) ή την κυτταροτοξικότητα της ένωσης (#). Οι ράβδοι σφάλματος υποδεικνύουν τυπική απόκλιση και οι πλάγιοι χαρακτήρες πάνω από τις αντίστοιχες γραμμές τη μείωση των τίτλων σε σύγκριση με τον έλεγχο.

Συζήτηση

Εξετάσαμε και συγκρίναμε τις ιοκτόνες δραστηριότητες τεσσάρων φυσικών ροφημάτων σε έναν υποκατάστατο και τρεις αναπνευστικούς ιούς και βρήκαμε ότι ο χυμός chokeberry, το πράσινο τσάι και ο χυμός ροδιού μείωσαν τους μολυσματικούς τίτλους των ιών με περίβλημα με τον χυμό chokeberry να είναι πιο αποτελεσματικός. Τα ελεγμένα τρόφιμα έδειξαν την υψηλότερη αντιική αποτελεσματικότητα έναντι του IAV, με ≥ 4 log 10 , που αντιστοιχεί στην αποτελεσματικότητα των τυπικών απολυμαντικών. Η υψηλή ευαισθησία του IAV (H1N1), που είναι επίσης αντιπροσωπευτικό της γρίπης Β και άλλων στελεχών της γρίπης όσον αφορά τη χημική σταθερότητα, υποδηλώνει χαμηλή ανθεκτικότητα αυτής της οικογένειας ιών. Ο SARS-CoV-2 συμπεριφέρθηκε παρόμοια με τον ευρωπαϊκό μοντέλο ιού για ιούς με φάκελο, MVA, και αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός.

Ωστόσο, ο χυμός chokeberry απενεργοποίησε >96% τη μολυσματικότητα και ο χυμός ροδιού και το πράσινο τσάι μείωσαν τους τίτλους, ωστόσο, σε μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα, η δράση κατά του MVA είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση της γενικής απολυμαντικής ιδιότητας των χημικών ουσιών σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων [ 11 ] και υποδηλώνει ευρεία δράση έναντι όλων των ιών με περίβλημα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αδενοϊός χωρίς περίβλημα, ήταν λιγότερο ευαίσθητος στα δοκιμασμένα προϊόντα, ωστόσο, επηρεάστηκε επίσης από τον πολύ ισχυρό χυμό chokeberry. Γενικά, οι διαφορές στους χρόνους επαφής δεν είχαν ισχυρή επίδραση στην αποτελεσματικότητα της αδρανοποίησης υποδηλώνοντας ταχεία δράση κατά των ιών.

Οι αντιικές δράσεις των φυτικών προϊόντων μπορεί να βασίζονται σε ένα όξινο pH που μπορεί να απενεργοποιήσει άμεσα τα σωματίδια του ιού ή από (πολυ-)φαινόλες όπως κατεχίνες, τανίνες ή φλαβονοειδή που μπορούν να δράσουν σε ιικές και κυτταρικές πρωτεΐνες [ 12 , 13 ]. Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες του ροδιού αποδείχθηκε ότι αναστέλλουν τους ιούς της γρίπης δρώντας στις γλυκοπρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού και προκαλώντας δομική βλάβη στο ιοσωμάτιο [ 14 ]. Ομοίως, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν τη δομή του ιού και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη συσσωματώνει τα σωματίδια του ιού για να αποτρέψει την αλληλεπίδρασή τους με τα κύτταρα-στόχους [ 15 ]. Οι κατεχίνες όχι μόνο δρουν στα σωματίδια του ιού, αλλά έχουν επιπρόσθετα αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τη σύντηξη παρεμποδίζοντας την οξίνιση των ενδοσωμάτων και τα ιικά ένζυμα. Για τη μοντελοποίηση υπολογιστή theaflavin-3,3′-digallat πρότεινε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από SARS-CoV-2 αλληλεπιδρώντας με το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) του κυτταρικού υποδοχέα [ 13 , 15 ]. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνθεση των φυσικών προϊόντων διατροφής μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των παρτίδων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αντιική τους αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η σύνθεση διαφόρων αντιιικών δραστικών συστατικών, που δρουν με διαφορετικούς μηχανισμούς, αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό μείγμα που παρεμβαίνει στη μόλυνση από τον ιό.

Δεδομένου ότι η αντιγραφή του ιού, τα συμπτώματα και η μετάδοση εμφανίζονται στη ρινο- και στοματοφαρυγγική περιοχή, η μείωση των τίτλων του ιού όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να αντιπροσωπεύει μια προληπτική στρατηγική για την πρόληψη της μόλυνσης, της διάδοσης, της ασθένειας και της εξάπλωσης. Τα φυτικά προϊόντα είναι κοινά και διαθέσιμα παρασκευάσματα τροφίμων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως βολικά «στοματικά ξεπλύματα». 

Αντισηπτικά στοματικά ξεπλύματα που περιέχουν παράγοντες που βλάπτουν τη μεμβράνη (π.χ. αιθανόλη, χλωρεξιδίνη, χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, υπεροξείδιο του υδρογόνου και ιώδιο ποβιδόνης) χρησιμοποιούνται σε διάφορες ιδιωτικές ή κλινικές καταστάσεις για προφυλακτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς και έχουν εφαρμοστεί περαιτέρω στο πλαίσιο ιογενών λοιμώξεων [ 4 , 5 ].

Σε αντίθεση με αυτά τα χημικά παρασκευάσματα, το πράσινο τσάι και οι χυμοί βοτάνων μπορούν να εφαρμοστούν πιο συχνά και να καταποθούν απλά. Η γαργάρα τσαγιού, εκχυλίσματα τσαγιού ή χυμός φυτών ακολουθούμενη από κατανάλωση έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης, τα ιικά φορτία και τα συμπτώματα [ 8 , 9 ]. Ομοίως, τα αντιιικά ενεργά φυτικά προϊόντα όπως ο χυμός chokeberry7 ] ή το ρόδι [ 6 ] μπορεί να μεταφραστούν σε «κλινική» χρήση κατά των ιών της γρίπης και του SARS-CoV-2.

Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ύπουλο. 

Το ξέπλυμα του στόματος και οι γαργάρες με τους δοκιμασμένους χυμούς και το τσάι είναι σε μεγάλο βαθμό απροβλημάτιστα σε μακροχρόνια χρήση και μπορεί να είναι μια κατάλληλη προφύλαξη πριν και μετά την έκθεση κατά του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 για οποιοδήποτε άτομο,αλλά ειδικά για εκείνους με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης ή σοβαρής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων ή των ανοσοκατεσταλμένων. 

Επιπλέον, η πιθανότητα κατάποσης του «στοματικού ξεβγάλματος» είναι πρακτική σε πολλές περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια πτήσης, τρένου ή αυτοκινήτου, σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία και μπορεί ακόμη και να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής. 

Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στις σχολικές τάξεις και στα παιδιά χρησιμοποιώντας διατροφικά πολύτιμα και υγιεινά προϊόντα διατροφής αντί για επιθετικά απολυμαντικά ή αποφρακτικά μέτρα.

Έτσι, η χορήγηση χυμού chokeberry, χυμού ροδιού ή πράσινου τσαγιού μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των ιώσεων του αναπνευστικού με περίβλημα, να ανακουφιστούν τα συμπτώματα και ενδεχομένως να συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών και δικαιολογείται η κλινική διερεύνηση των οφελών τους.

βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Bar-On YM, Flamholz A, Phillips R, Milo R. SARS-CoV-2 (COVID-19) με τους αριθμούς. Elife [Διαδίκτυο]. 2020; (10):697–698. Διαθέσιμο από: https://elifesciences.org/articles/57309

Μελετητής Google

  1. 2. 

Gandhi M, Yokoe DS, Havlir D V. Ασυμπτωματική μετάδοση, η αχίλλειος πτέρνα των τρεχουσών στρατηγικών για τον έλεγχο του Covid-19. N Engl J Med. 2020; 382 (22):2158–2160.

PubMed Google Scholar

  1. 3. 

Hou YJ, Okuda K, Edwards CE, et al. Το SARS-CoV-2 Reverse Genetics αποκαλύπτει μια μεταβλητή βαθμίδα μόλυνσης στην αναπνευστική οδό. Κύτταρο. 2020; 182 (2):429–446.ε14.

Μελετητής Google

  1. 4. 

O’Donnell VB, Thomas D, Stanton R, et al. Πιθανός ρόλος των στοματικών ξεπλύσεων που στοχεύουν τον φάκελο των ιικών λιπιδίων στη λοίμωξη SARS-CoV-2. Λειτουργία. 2020; (1): 1–12.

Μελετητής Google

  1. 5. 

Meister TL, Brüggemann Υ, Todt D, et al. Ιοκτόνος αποτελεσματικότητα διαφορετικών στοματικών εκπλύσεων κατά του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου Coronavirus 2. J Infect Dis [Διαδίκτυο]. 2020; 222 (8): 1289–1292. Διαθέσιμο από: https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiaa471/5878067

Μελετητής Google

  1. 6. 

Haidari M, Ali M, Ward Casscells S, Madjid M. Το κεκαθαρμένο εκχύλισμα πολυφαινόλης με ρόδι (Punica granatum) αναστέλλει τον ιό της γρίπης και έχει συνεργική δράση με το oseltamivir. Φυτοϊατρική [Διαδίκτυο]. Elsevier; 2009; 16 (12): 1127–1136. Διαθέσιμο από: http://dx.doi.org/10.1016/j.phymed.2009.06.002

Μελετητής Google

  1. 7. 

Park S, Kim J Il, Lee I, et al. Η Aronia melanocarpa και τα συστατικά της επιδεικνύουν αντιική δράση κατά των ιών της γρίπης. Biochem Biophys Res Commun [Διαδίκτυο]. Elsevier Inc.; 2013; 440 (1):14–19. Διαθέσιμοαπό: http://dx.doi.org/10.1016/j.bbrc.2013.08.090

Μελετητής Google

  1. 8. 

Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Τυχαιοποιημένη μελέτη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του από του στόματος εκχυλίσματος σαμπούκου στη θεραπεία των λοιμώξεων από τους ιούς της γρίπης Α και Β. J Int Med Res. 2004; 32 (2): 132–140.

PubMed Google Scholar

  1. 9. 

Ide K, Yamada H, Kawasaki Y. Επίδραση του γαργάρου με τσάι και συστατικά του τσαγιού στην πρόληψη της λοίμωξης από τη γρίπη: Μια μετα-ανάλυση. BMC Public Health [Διαδίκτυο]. BMC Δημόσια Υγεία; 2016; 16 (1):1–7. Διαθέσιμο από: http://dx.doi.org/10.1186/s12889-016-3083-0

Μελετητής Google

  1. 10. 

E DIN EN 14476: 2011-12 Chemische Desinfektionsmittel und Antiseptika – Quantitativer Suspensionsversuch Viruzidie für in der Humanmedizin verwendete Desinfektionsmittel und Antiseptika – Prüfverfahren und Anforderungen12/Stufehase. Beuth-Verlag, Βερολίνο Βιέννη Ζυρίχη;

Μελετητής Google

  1. 11. 

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων. Καθοδήγηση για τον Κανονισμό Βιοκτόνων: Τόμος II Αποτελεσματικότητα – Αξιολόγηση και Αξιολόγηση (Μέρη Β + Γ). 2018.

Μελετητής Google

  1. 12. 

Hensel Α, Bauer R, Heinrich Μ, et al. Προκλήσεις την εποχή του COVID-19: Ευκαιρίες και καινοτομίες στα αντιιικά φάρμακα από τη φύση. Planta Med. 2020; 86 (10):659–664.

Μελετητής Google

  1. 13. 

Mhatre S, Srivastava T, Naik S, Patravale V. Αντιϊκή δράση των πολυφαινολών πράσινου τσαγιού και μαύρου τσαγιού στην προφύλαξη και τη θεραπεία του COVID-19: Μια ανασκόπηση. Φυτοϊατρική [Διαδίκτυο] . Elsevier; 2020; (Μάιος): 153286. Διαθέσιμο από: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2020.153286

Μελετητής Google

  1. 14. 

Sundararajan Α, Ganapathy R, Huan L, et al. Η διακύμανση του ιού της γρίπης στην ευαισθησία στην αδρανοποίηση από τις πολυφαινόλες του ροδιού προσδιορίζεται από τις γλυκοπρωτεΐνες του φακέλου. Antiviral Res [Διαδίκτυο]. Elsevier BV; 2010; 88 (1):1–9. Διαθέσιμοαπό: http://dx.doi.org/10.1016/j.antiviral.2010.06.014

Μελετητής Google

  1. 15. 

Xu J, Xu Z, Zheng W. Ανασκόπηση του αντιϊκού ρόλου των κατεχινών του πράσινου τσαγιού. Μόρια. 2017; 22 (8): 1–18.

CrossRef Google Scholar

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα