Εκλογές 2023: Νέα τετραετία με κυβέρνηση τη ΝΔ “βλέπουν” JP Morgan και Wood

από fimotro

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τις κάλπες στην Ελλάδα και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα ομόλογα στη χώρα μας

Νέα τετραετία με κυβέρνηση τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό “βλέπουν” οι JP Morgan και Wood για την Ελλάδα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η νυν κεντροδεξιά ΝΔ (35%) κατέχει σταθερό προβάδισμα 6%-6,5% έναντι του αριστερού και λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ (29%), με το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ να δημοσκοπείται γύρω στο 10,5% και το ακροαριστερό κομμουνιστικό ΚΚΕ γύρω στο 6,5%.

«Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αλλά και της έλλειψης μπόνους 50 εδρών, η κοινή προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να δώσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με βάση το νέο κανόνα πριμοδότησης στην πλειοψηφία, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, μετά τις δεύτερες εκλογές, και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα», επισημαίνει η τράπεζα.

«Βλέπουμε κινδύνους αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ιδίως εάν η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να ‘σφίγγει’ ενόψει των εκλογών. Ωστόσο, συνολικά διατηρούμε μια σε γενικές γραμμές εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα, υπό το βασικό μας σενάριο για ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ», συνεχίζει η JP Morgan.

Όπως συζητήθηκε στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της αμερικανικής τράπεζας, παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται στενότερα από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

«Ωστόσο, παραμένουμε ουδέτεροι όσον αφορά την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ισχυρής υπεραπόδοσης πρόσφατα και επίσης για τους κινδύνους αύξησης του πολιτικού θορύβου καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν αυξημένες θέσεις στην Ελλάδα, θεωρούμε ελκυστικό τα ομόλογα 8-10 ετών, καθώς διαπραγματεύεται ελκυστικά σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες», εξηγεί η JP Morgan.

«Στην περιφέρεια, παρόμοια με τα spreads του πυρήνα, έχουμε μια σε γενικές γραμμές εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική. Εντός της περιφέρειας, η Ισπανία είναι η αγαπημένη μας επιλογή για αυξημένες θέσεις επί του παρόντος, με ουδέτερη στάση για την Ελλάδα ενόψει των εκλογών και τακτική στάση μειωμένων θέσεων σε Ιταλία και Πορτογαλία», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Από την πλευρά της, η Wood, σε σημερινό της σχόλιο, σημειώνει πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 35%-37%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 27%-30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 10%-11% και το ΚΚΕ στο 7,0%. “Εξακολουθούμε να βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος των πιθανοτήτων να στρέφεται προς μια νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας”, όπως επισημαίνει.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο η Wood εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 3,5% και το 2024 θα επιταχυνθεί στο 4,2%, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί φέτος στο 5,3% και το επόμενο έτος στο 3,3%.

Παράλληλα αναμένει σημαντική πτώση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ στο 154% φέτος από 170% το 2022, ενώ το 2024 εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 145%, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να κινείται στο 4% με 3,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα