Εκλογές 2023 με τάμπλετ: Στις 9 το βράδυ θα ξέρουμε το επίσημο αποτέλεσμα

από fimotro

Περίπου στις 12.00 τα μεσάνυχτα θα γνωστοποιηθούν οι σταυροί των υποψηφίων βουλευτών

Πιο νωρίς αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, λόγω των ψηφιακών εργαλείων που είναι διαθέσιμα, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Περίπου στις 21:00 το βράδυ αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, ενώ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα είναι είναι γνωστό και ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Και μπορεί η ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών να παραμένει άγνωστη – αν και πληροφορίες κάνουν λόγω για την 9η Απριλίου, σενάριο που αn επιβεβαιωθεί θα σημάνει μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης στις διακοπές του Πάσχα των μαθητών – ωστόσο, φέτος η εκλογική νύχτα θα είναι σύντομη, μειώνοντας και την αγωνία των υποψηφίων βουλευτών. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: “Θα ξέρουμε ποιοι εκλέγονται βουλευτές μέχρι τις 12 το βράδυ, με μεγαλύτερη ασφάλεια”. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι φέτος θα ανακοινωθούν πιο νωρίς τα αποτελέσματα των εκλογών, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των εκλογών “είναι πιο πολύ δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών”.

Σε έτερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι 25.000 τάμπλετ θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, γύρω στις 8 το βράδυ “θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού”.

Σύμφωνα και με τον υπουργό, στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας. Αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να βγουν νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Αναλυτικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε σχετικά με τα αποτελέσματα στο βράδυ των εκλογών:

“Η ιστορία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εκλογές. Για να δανειστώ μια φράση του Ανδρέα Δρυμιώτη, είναι η μετάβαση από τον μαυροπίνακα στο να βγαίνουν τα αποτελέσματα νωρίς το βράδυ και να έχουμε μία πλήρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό, που προβλέπει 25.000 τάμπλετ που θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Έτσι, γύρω στις 8 το βράδυ θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας -και, αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να έχουμε νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία”.

Λιβάνιος: Καινοτομίες στην εκλογική διαδικασία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά” αναφέρθηκε σττις καινοτομίες που εισήχθησαν στην εκλογική διαδικασία τον ∆εκέµβριο του 2019 µε τον Νόµο 4648. “Το σύνολο των εκλογικών τμημάτων θα µεταδώσουν τα αποτελέσµατά τους µέσω tablet, µε αποτέλεσµα να έχουµε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το τελικό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι στις 9 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα έχει εισαχθεί το 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, ενώ γύρω στις 20:00 θα υπάρχει ασφαλής εκτίµηση του τελικού αποτελέσµατος από το υπουργείο Εσωτερικών.  Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα έως τα µεσάνυχτα θα έχουµε τους σταυρούς προτίµησης όλων των υποψηφίων και επομένως θα γνωρίζουµε τη σύνθεση και της νέας Βουλής. Παράλληλα, για πρώτη φορά εντός της ημέρας των εκλογών θα υπάρχει ανακοίνωση, σε περιοδικά χρονικά διαστήµατα, για τον αριθµό των εκλογέων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωµα, όπως ακριβώς συµβαίνει και σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο, είπε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ σημειώνεται ότι προ ημερών, σε ειδική εκπομπή για τις εκλογές, η ΕΡΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα οκτώ εταιρειών δημοσκοπήσεων για τα ποσοστά των κομμάτων.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης έπειτα από τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν οκτώ γνωστές εταιρείες τούς δύο πρώτους μήνες του 2023, αλλά και η διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις του τελευταίου έτους.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα παρουσιάστηκε η πρόθεση ψήφου όπως καταγράφηκε από τις εταιρείες μετρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά και η “γκρίζα” ζώνη των αναποφάσιστων. Επίσης, τα ποσοστά και οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023.

“Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύθηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023 για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο”, δήλωσε ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης.

Πρόθεση ψήφου: Στις 6,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά μέσο όρο με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%).

To «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο απαγορεύτηκε με τροπολογία), συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).

Στη διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 η ΝΔ προηγείται διαρκώς του ΣΥΡΙΖΑ, αν και μειώνεται το προβάδισμά της. Το peak της διαφοράς ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 (+9,4%), τώρα βρίσκεται στο +6,5%.

Κατά την ίδια περίοδο, με βάση τις μετρήσεις οκτώ εταιρειών, πτωτική πορεία εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άγγιξε την κορυφή του τον Φεβρουάριο με 14% και σήμερα βρίσκεται στην κατιούσα, φτάνοντας στο 10,4%. Πτώση δείχνει και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φαίνεται να κινούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 20,2% μέχρι 11,3% και κατά μέσο όρο στο 15,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα