Έκκληση από ΕΕ για ενίσχυση της ναυτικής αποστολής που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τι είπε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας ο Ζόζεπ Μπορέλ. Βολές Στεφανή κατά Άγκυρας για το μεταναστευτικό.

Την ανάγκη ενίσχυσης της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ είπε ότι η επιχείρηση «ήδη φέρνει αποτέλεσμα», αλλά «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και να τα κάνει καλύτερα».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή τη στιγμή η «Ειρήνη» διαθέτει μόλις δύο πλοία (ένα ελληνικό και ένα ιταλικό) και τρία αεροσκάφη – «χρειαζόμαστε περισσότερα». Η πρόδρομός της, η επιχείρηση «Σοφία», που είχε ως αποστολή την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, είχε πέντε πλοία στη διάθεσή της, θύμισε ο κ. Μπορέλ. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την Καθημερινή, ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας την παροχή όλων των μέσων και των πληροφοριών που μπορούν να διαθέσουν «ώστε να ενισχυθεί η επιχείρηση». «Θα δούμε πού θα βρισκόμαστε σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε. «Ελπίζω να εισακουστώ».

Η επιχείρηση «Ειρήνη», σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, έχει ήδη σταματήσει περισσότερα από 130 πλοία. Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ο κ. Μπορέλ ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται εν εξελίξει και ελπίζει να μπορέσουν να ολοκληρωθούν «στις επόμενες μέρες».

Τι είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση με ναυτικά μέσα της επιχείρησης για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., ως ουσιώδους παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας που πρέπει να επιδείξει η Ένωση, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποκινηθείσα από την Τουρκία, μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, καθώς και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που την υποστήριζε.

Αναφορικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες, ο κ. Στεφανής τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη σύνταξη ανάλυσης κοινής εκτίμησης απειλών, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο Αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μειωθεί το Επίπεδο Φιλοδοξίας της Ε.Ε. (Level of Ambition), αλλά να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα