29 Μαρτίου 2024 / 1:03 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:03 μμ

Εκδήλωση από την ΕΣΗΕΑ για τη δολοφονία του Μπακογιάννη

από fimotro

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση-αφιέρωμα που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στον Παύλο Μπακογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τη δολοφονία του.

Φίλοι, γνωστοί του και, από την πλευρά της οικογένειάς του, η κόρη του Αλεξία, μίλησαν με θερμά λόγια για το ήθος και τον επαγγελματισμό του Παύλου Μπακογιάννη, τόσο στην εκπομπή του ελληνόφωνου προγράμματος της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, στο «Βήμα» και το περιοδικό «ΕΝΑ», όσο και στη μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, «όπου πέρασε, άφησε το στίγμα του».

«Η εκπομπή για τον Έλληνα εργάτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που μεταδιδόταν κάθε βράδυ από το Μόναχο, μας είχε γίνει τόσο απαραίτητη, όσο ήταν η μετάδοση του BBC ή της Deutsche Welle σε έναν παράνομο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», υπογράμμισε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Βασίλης Βασιλικός. Στη συνέχεια, διάβασε το διήγημα που έγραψε το 1971, με τίτλο «20 και 20», το οποίο αναφέρεται στην ώρα έναρξης της εκπομπής του Π. Μπακογιάννη, όπου περιγράφει πώς εισέπρατταν την εκπομπή οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες «γκάσταρμπάιτερ» στην τότε Δυτική Γερμανία.

Η συγγραφέας Ελένη Τορόση, η οποία δούλεψε με τον Π. Μπακογιάννη στο Μόναχο, σκιαγράφησε το πόσο πολύ αγαπητός ήταν. «Κάθε μέρα λαμβάναμε στη σύνταξη περίπου πενήντα γράμματα, τα περισσότερα απευθύνονταν στον Παύλο, ο οποίος απαντούσε σε κάθε γράμμα προσωπικά. Επέμενε στην καλή συνεργασία και στην επαφή με τον κόσμο και ανακατευόταν σε όλα, ώστε να βγει η εκπομπή τέλεια». Η κ. Τορόση αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τη γυναίκα του, Ντόρα Μπακογιάννη. «Το 1974 πήγε στο Παρίσι να πάρει συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είδε την Ντόρα. Γύρισε άλλος άνθρωπος, πολύ ερωτευμένος».

«Έβαλε τη σφραγίδα του στον Τύπο και την πολιτική» τόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, με τον οποίο συνεργάστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «ΕΝΑ», όπου ο Π. Μπακογιάννης ήταν εκδότης-διευθυντής. Πέρα από την «επανάσταση» που προκάλεσε η κυκλοφορία του πολύ προσεγμένου και με μεγάλη κυκλοφορία εντύπου, ο Π. Μπακογιάννης ζητούσε μια «λοξή, αιρετική ματιά στα γεγονότα» και ανέδειξε μια μεγάλη γενιά δημοσιογράφων. Στον πολιτικό στίβο, το ερώτημα που έθετε ήταν «εκσυγχρονισμός ή όχι», ανέφερε ο κ. Βλαστάρης.

Στη διορατικότητα του και την τιμιότητά του στάθηκε η κόρη του Π. Μπακογιάννη, Αλεξία, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πατέρας της, ήδη από το 1978 έλεγε ότι «ελευθερία του Τύπου σημαίνει ελευθερία για 15 πλούσιους ανθρώπους να διαδίδουν τη γνώμη τους». Φανερά συγκινημένη, πρόσθεσε πως «ζηλεύει λίγο τους ομιλητές», γιατί η ίδια και ο αδερφός της, αν κάτι θέλανε, ήταν λίγο ακόμα χρόνο μαζί του – να έχουν περισσότερες αναμνήσεις από τον πατέρα τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Αντωνιάδου έδωσε εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ μια ταυτότητα-μέλους στον Παύλο Μπακογιάννη, την οποία παρέλαβε η κόρη του Αλεξία.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκάρα, οι βουλευτές της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Βούλτεψη, και Άννα Καραμανλή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Παύλος Χρηστίδης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα