Εκατομμύρια «μαϊμού» προϊόντα για τον κορωνοϊό κατασχέθηκαν το 2020

από fimotro

Εκατομμύρια μάσκες, απολυμαντικά χεριών και διαγνωστικά τεστ για τον CΟVID-19 κατασχέθηκαν στην ΕΕ, το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, «Olaf».

Όπως επιβεβαιώνει η ετήσια Έκθεση της «Olaf», πολλοί επίδοξοι έμποροι επιχείρησαν να προωθήσουν και να πουλήσουν παραποιημένα ή κακής ποιότητας προϊόντα που αφορούν την προστασία από τον COVID-19, εκμεταλλευόμενοι το φόβο και την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ακόμα και πριν τη χορήγηση εμβολίων η Olaf σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ εργάστηκε για την αντιμετώπιση φαινομένων εμπορίας πλαστών εμβολίων. Η Έκθεση αναφέρει ότι στην ΕΕ, μόνο το 2020, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 1000 ύποπτοι και κατασχέθηκαν 2.4 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες κακής ποιότητας, 31.500 πλαστά διαγνωστικά τεστ και 140.000 λίτρα απολυμαντικού χεριών.

Η «Olaf» γενικά αντιμετωπίζει ζητήματα απάτης σε τομείς όπως το περιβάλλον με την κατάσχεση παράνομων φυτοφαρμάκων και παράνομων ψυκτικών αερίων που μπορούν να επιφέρουν τρομακτικές περιβαλλοντικές συνέπειες.. Και το 2020, όπως και προηγούμενα έτη, η «Olaf» κλήθηκε να διεξάγει έρευνες για εικονικές συμβάσεις που στόχευαν στην εκμαίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση για το 2020, η εμπορία καπνού αποτελεί κρίσιμο τομέα απάτης και παράνομης εμπορίας για άλλη μία χρονιά.

Το 2020, η «Olaf» ολοκλήρωσε 230 έρευνες για περιπτώσεις απάτης, εξέδωσε 375 συστάσεις σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και συνέστησε ανακτήσεις συνολικού ύψους 293,4 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το γραφείο θα συνεργαστεί τώρα με τη νεοσύστατη ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), η οποία είναι αρμόδια για θέματα απάτης και με δικαιοδοσία να ασκεί διώξεις διώξεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ποσού του 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα