Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι η χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιος κίνδυνος είναι μηδαμινός.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Καθώς οι αρνητές της μάσκας κάνουν συνεχώς μεγαλύτερο θορυβο για τους υποτιθέμενους κινδύνους της μάσκας ή για το ότι είναι δήθεν περιττή, η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο συμφωνεί ότι η μάσκα είναι απαραίτητη, έστω και ως αναγκαίο κακό λόγω δυσφορίας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Η νέα μικρή έρευνα με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, η οποία αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς, όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτικη Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν.
Ο Δρ. Κάμπος δηλωσε: Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων. Όσο για τη δύσπνοια που νιώθουν μερικοί άνθρωποι όταν φορούν μάσκα, επισήμανε ότι προκαλείται από περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο. Όπως είπε δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μια ανηφόρα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι μία υπερβολικά σφιχτή μάσκα, μπορεί να επιτείνει ένα αίσθημα δυσφορίας λόγω δύσποιας και συνέστησε σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να βγάζουν τη μάσκα μόλις βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα