Εισαγγελικές πηγές κατεδαφίζουν το επικοινωνιακό σόου Τσίπρα στην ΑΔΑΕ

από fimotro

Το επικοινωνιακό σόου που επιχείρησε να στήσει το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών πέφτει στο κενό αφού εισαγγελικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια από τη σύσταση του ίδιου του νόμου πάνω στον οποίο δομήθηκε το 1994 η διαδικασία της κατ΄ εξαίρεση άρσης του απορρήτου των πληροφοριών.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr αν και μια τέτοια εξέλιξη θα έλυνε το πρόβλημα που έχει ανακύψει αναφορικά με το ενημέρωση εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά εφικτό καθώς οι διατάξεις του νόμου του 2225/ 1994 είναι απολύτως δεσμευτικές.

Δε δίνουν δηλαδή κατά τη νομική τους άποψη τη δυνατότητα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να προχωρήσει σε συγκεκριμένη (τόσοι πολιτικοί, τόσοι δημοσιογράφοι κλπ.) αλλά σε ποιοτική -στατιστική- ενημέρωση, κάτι βέβαια που ήδη κάνει η ανεξάρτητη αρχή με την ετήσια έκθεσή της.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν -όπως και στο αίτημά του και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ότι η διάταξη λόγω του μεγάλου όγκου των παρακολουθήσεων τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά ανενεργή και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το dikastiko.gr αναφέρουν ότι η διάταξη περί κοινοποίησης στον υπουργό Δικαιοσύνης δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών νοείται μέσω της έκθεσης της ΑΔΑΕ.

Επίσης, τονίζουν πως ότι αν κοινοποιηθεί κατάλογος με ονομαστική παράθεση, αντίκειται στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων κάτι που συνιστά, κατά την άποψή τους, βαρύτατη παραβίασή του και είναι αυτόφωρο αδίκημα κακουργηματικής μορφής.

Το θέμα της λίστας παρακολουθούμενων, προφανώς αφορά και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν και μπορούν να κάνουν ταυτοποίηση και αντιστοίχιση αριθμού του κινητού τηλεφώνου που παρακολουθείται και του κατόχου του, συνεχίζει το dikastiko.gr που επικαλείται εισαγγελικές πηγές τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί όμως απόφαση από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ (άρθρο 7 παρ.4 του νόμου 3115/2003 “Τα μέλη της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ενεργούν συλλογικά”) για διαβίβαση τέτοιων στοιχείων και διενέργεια ελέγχων.

Καταλήγει δε ότι σε κάθε περίπτωση και σε αυτό επιμένουν οι ίδιες πηγές, πως η ενημέρωση (προς τρίτους) μπορεί να είναι ποιοτική και στατιστική αλλά όχι ονομαστική γιατί συνιστά και αυτό παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην ΑΔΑΕ επικαλούμενος το ως άνω νομικό πλαίσιο σημειώνοντας ότι «κάποια στιγμή το παιχνίδι και το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος.

Ήρθα σήμερα στην ΑΔΑΕ – Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών- και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Αρχής, όπως ο νόμος ορίζει, να έχω πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις διατάξεις, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία.

Με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε. Πόσο δε μάλλον, με την εθνική ασφάλεια παιχνίδια δεν πρόκειται να ανεχτούμε»

Μόνο που με βάση τουλάχιστον τα όσα αναφέρουν εισαγγελικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά επέλεξε να κάνει λάστιχο τους νόμους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα