Εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη της Folli Follie

από fimotro

Νέο πολιτικό πρόβλημα προέκυψε Χριστουγεννιάτικα για το κόμμα του Α. Τσίπρα και τον ίδιο τον πρ. πρωθυπουργό

Εγκλωβισμένος και ανήμπορος να απαντήσει επί της ουσίας στις αποκαλύψεις υποθέσεων με οσμή σκανδάλου που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησής του εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σημερινού Ελεύθερου Τύπου, η φερόμενη εμπλοκή τεσσάρων στελεχών του στο σκάνδαλο Folli Follie αποτελεί άλλο ένα καίριο κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της ηθικής της πολιτικής και μάλιστα τη στιγμή που προσπαθεί να αρθρώσει καταγγελίες περί αδιαφάνειας, διαφθοράς κ.λπ.

Απαντήσεις, ως τώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχουν σε όσα αποκαλύπτονται για την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσουν υπέρ των ιδιοκτητών της Folli Follie, παρεμβαίνοντας στην Κεφαλαιαγορά ή την Επιτροπή της Βουλής. Αντ΄ αυτών, υπάρχουν απειλές, φωνές, επικλήσεις στη Δικαιοσύνη, τσιτάτα, καταγγελίες περί αντιπερισπασμού κ.λπ. Υπάρχουν ακόμα και διαρροές ότι όλα όσα αποκαλύπτονται αποτελούν «ενορχήστρωση» της κυβέρνησης επειδή δήθεν ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για να υπερβεί το σκόπελο της πανδημίας. Τα πάντα, ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για να μη χαλάσει η εικόνα των «αδιάφθορων», που τελικά «κολυμπούσαν στο μέλι». Τα πάντα, πλην ευθέων και ουσιαστικών απαντήσεων, οι οποίες αν υπήρχαν θα έβγαζαν άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα από τη δύσκολη θέση.

Εσωκομματική μουρμούρα

Οι αμφιβολίες δεν υπάρχουν μόνο έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και μέσα. Και αυτή τη φορά απουσιάζει η στήριξη κορυφαίων στελεχών που δεν ανήκουν στη στενή παρέα του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτή τη φορά υπάρχει γκρίνια και μουρμούρα για το «τι έκαναν οι “τσιπροφύλακες” όταν κυβερνούσαν». Κάποιοι θεωρούν κομβική την εμπλοκή Φλαμπουράρη και σημείωσαν ότι ο «πολιτικός πατέρας του Τσίπρα» ήταν ο μόνος από τους τέσσερις εμπλεκoμένους που δεν σημείωσε στη δήλωσή του ότι δεν γνωρίζει την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Γιατί Χαρίτσης, Αραχωβίτης και Μπαλαούρας σημείωσαν ότι δεν γνωρίζουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου; Μήπως είναι κάποιο μήνυμα για αυτούς που τη γνώριζαν την οικογένεια Κουτσολιούτσου;

Προπέτασμα καπνού

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των καταγγελιών για την πανδημία κ.τ.λ., κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε την ακρίβεια των ισχυρισμών του ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά», αποκρύπτει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις πριν λίγες μέρες, αρχειοθέτησε οριστικά τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη συγκεκριμένη υπόθεση» αλλά και ότι «η ίδια η Ν.Δ. υπερψήφισε ως αντιπολίτευση και επανέφερε το 2020 ως κυβέρνηση τη δήθεν “σκανδαλώδη” τροπολογία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αποκρύπτει ότι η υπόθεση της εμπλοκής των τεσσάρων στελεχών του στο σκάνδαλο Folli Follie σύντομα θα πάρει την άγουσα προς τη Βουλή.

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών», σημείωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., αναδεικνύοντας τη χθεσινή αιφνιδιαστική τροπή τηw υπόθεσης. Oπως αναφέρει η Ν.Δ., «ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρίας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι Aρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο» και καταλήγει: «Η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Ομως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες, μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κ.λπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις».

«Επαιζαν καθυστέρηση»

Νωρίτερα, στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία είχε υποστηρίξει: «Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετά τηn μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι “υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο”, για “τα κονδύλια” που θα κάλυπταν τις “ανάγκες” τους, για τις “παρεμβάσεις” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την “ευνοϊκή μεταχείριση” και την “κατάθεση” τροπολογιών στην εταιρία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεν έχει απαντήσεις, επιμένει στην αμυντική διαχείριση μέσω απειλών, τσιτάτων και… κατασκευών: «Η Ν.Δ. για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη. Ας έχει όμως κατά νου ο κ. Μητσοτάκης ότι όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα», καταλήγει, γνωρίζοντας, φυσικά, ότι το θέμα θα έχει συνέχεια.

Βολές από Κοντονή

Σε αυτό το κλίμα, επανήλθε με νέες καταγγελίες περί διαφθοράς ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ο κ. Κοντονής κάνει λόγο για γαϊτανάκι της διαπλοκής και «εργαλειακή μεταχείριση του Ποινικού Κώδικα υπέρ της διαπλοκής, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας» και ζητά την άμεση τροποποίηση των σχετικών διατάξεων. «Αν βέβαια από τη Δεξιά περιμέναμε να πράττει όπως και κατά το παρελθόν, το πρόβλημα είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πεπατημένη, ενώ άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα μετά βεβαιότητας μπορούσε να πράξει». Ζητάει αλλαγές του νέου Π.Κ. που αφορούν τις διατάξεις α) για τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και β) για την κατάργηση του μηχανισμού ελέγχου, από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όσων τραπεζικών στελεχών διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια» «που ορθά είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». «…Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι για να προλάβει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να εκτελέσει την ανωτέρω απαράδεκτη και πολλαπλώς ελεγχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία όχι μόνο επέλεξε την ψήφιση δύο σημαντικότατων κωδίκων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και ότι μετέθεσε κατά μία εβδομάδα τις εκλογές του Ιουλίου 2019, παρά την αρχική εξαγγελία, αντιλαμβάνεται και ο πλέον φανατικός τη ζέση που τους διακατείχε να μην αφήσουν “εκκρεμότητες”», τονίζει.

…Και ο Καρανίκας

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοντονής, όπως και ο κ. Λαφαζάνης και όλοι όσοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ… τόλμησαν ή τολμούν να ασκήσουν κριτική κατά του κ. Τσίπρα, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος ζητά να μην τον συνδέουμε, λέει ότι δεν είναι πια συνεργάτης του, αλλά όλο και περισσότερο δρα ως «πέμπτη φάλαγγα» κατά συντρόφων του. Ο κ. Καρανίκας ούτε λίγο ούτε πολύ προέτρεψε τον κ. Κοντονή αν δεν του αρέσει ο κ. Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα είπε αυτά σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό της Πάτρας και στο ίδιο τεύχος που έδωσε συνέντευξη ο Γ. Παπανδρέου για να κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την «ανάγκη νέας, προοδευτικής διακυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα