Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκσυγχρονιστεί σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με αναφορές στο κέντρο δεν θα έχει καμία τύχη

Η κυβέρνηση θα επενδύσει και θα ικανοποιήσει τη μεσαία τάξη και τον κεντρώο χώρο που της έδωσαν την εκλογική νίκη

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν κατανοήσει ακόμα ότι τις εκλογές τις κέρδισαν πάλι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ο κεντρώος χώρος και η μεσαία τάξη, στη ΝΔ πάντως το έχουν αντιληφθεί και επενδύουν από τώρα για τις επόμενες εκλογές πάνω στην λογική της προσέγγισης των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Γι αυτό και ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι να μην χάσουν τους ψηφοφόρους που τους πίστεψαν και προέρχονται από τη μεσαία τάξη και τον κεντρώο χώρο γι αυτό εφαρμόζουν το πλάνο με το κυβερνητικό σχέδιο ανάτασης της μεσαίας τάξης, το οποίο αποτελεί και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το παιχνίδι θα κριθεί εκεί, καθώς όλα προηγούμενα χρόνια η εν λόγω τάξη ήταν εκείνη που υπέστη τις αρνητικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η υψηλή φορολόγηση.

Στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων, εφαρμόζοντας μια πολιτική ανακούφισης και ενίσχυσης της πολύπαθης μεσαίας τάξης στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό και επιχειρώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αξιοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις, εξήγγειλε την υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης.

Αμέσως μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, οι κυβερνητικές μηχανές άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά τα επτά μέτρα ανάτασης της μεσαίας τάξης που ανακοίνωσε για το 2020 ο πρωθυπουργός:

1. Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.

2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.

4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.

5. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

6. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.

7. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Πρόκειται για ένα σχέδιο ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020. «Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα για το 2020» εξήγησε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει ότι το 2019 η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, η κυβέρνηση «επιστρέφει πίσω τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε πολύ πάνω από τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί στους πιστωτές, πλήττοντας την οικονομία». «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα αδίκως της πήραν» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας το σταδιακό ξήλωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021. Και οι δύο φόροι θα αποτελούν παρελθόν το 2023.

Σ.Σ. Fimotro: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα και μείνει στην λογική που ακολουθεί σήμερα, σε βάθος χρόνου θα χάσει κάθε επαφή με τον κεντρώωο χώρο, όπως έδειξαν και οι δυο πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα