Εφορία: Πως θα φορολογηθούν τα κέρδη από κρυπτονομίσματα

από Lefteris

Στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση, τον έλεγχο και την κανονιστική λειτουργία των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets) προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θεσπιστούν μέτρα που θα προβλέπουν:

– την ένταξη των δαπανών αγοράς κρυπτονομισμάτων και digital assets στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε και η δαπάνη αυτή να προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια της εφορίας, βάσει των οποίων προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φυσικών προσώπων,

– τη φορολογική μεταχείριση (τη φορολόγηση και τις περιπτώσεις απαλλαγής από τη φορολόγηση) των κερδών που αποκτώνται από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και digital assets, καθώς και

– τη συμπερίληψη των κερδών από τις πωλήσεις κρυπτονομισμάτων και digital assets στα ποσά με τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύπτουν τεκμήρια.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία διατάξεις που να ρυθμίζουν όλα τα παραπάνω θέματα επιτρέπουν να περνούν αφορολόγητα τεράστια ποσά που διακινούνται και επενδύονται αυτή τη στιγμή από Ελληνες φορολογουμένους στα κρυπτονομίσματα και τα digital assets. Κι αυτό διότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα τεκμήρια της εφορίας τα χρηματικά ποσά που διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα για να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα και digital assets, ώστε, εφόσον τα ποσά αυτά δεν καλύπτονται με δηλωθέντα εισοδήματα των αποκτώντων φυσικών προσώπων, να επιβάλλεται τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά και να διερευνάται αν η προέλευσή τους δεν είναι νόμιμη.

Από την άλλη πλευρά, η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου δεν επιτρέπει σε νόμιμα ενεργούντες πολίτες να επικαλούνται κέρδη από πωλήσεις κρυπτονομισμάτων και digital assets για την κάλυψη των τεκμηρίων της εφορίας, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει και τη φορολόγηση τυχόν τεράστιων ποσών κέρδους από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και digital assets.

Ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εμμανουήλ Αντωνόπουλος, υπέγραψε και εξέδωσε στις 7 Νοεμβρίου απόφαση με την οποία συστήνεται 14μελής Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets). Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας θα είναι η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Μαρία Ψύλλα, και μέλη -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θεώνη Αλαμπάση, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Και η σύζυγος θα μπορεί να υποβάλλει κοινή δήλωση

Διάταξη με την οποία επέρχονται ανατροπές στα όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους έγγαμους συζύγους έχει περιληφθεί στο υπό διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που έχει περιληφθεί στο άρθρο 81 του νομοσχεδίου, η κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος των συζύγων θα μπορεί πλέον να υποβάλλεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων και όχι υποχρεωτικά από τον άνδρα σύζυγο για λογαριασμό της γυναίκας συζύγου. Θα μπορεί δηλαδή και η σύζυγος να υποβάλει την κοινή δήλωση και για λογαριασμό του συζύγου της. Ουσιαστικά καταργείται η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα, σύμφωνα με την οποία μόνο ο σύζυγος μπορεί να υποβάλει την κοινή δήλωση και για λογαριασμό της συζύγου.

Επιπλέον, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι η πρώτη κοινή δήλωση των εγγάμων θα υποβάλλεται πλέον, σε κάθε περίπτωση, στο έτος που έπεται του γάμου. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εντός του έτους που έγινε ο γάμος, αν αυτός προηγήθηκε χρονικά της περιόδου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Θα μετράει σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην οποία βρισκόταν καθένας εκ των δύο συζύγων κατά το φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508

Όροι χρήσης | Ποιοι είμαστε – Design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα