Εφοδιάστηκαν με έξτρα self test όλα τα σχολεία της χώρας

από fimotro

Πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα

Ολοκληρώθηκε ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με έξτρα self test από το απόθεμα του κράτους, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες όσων δεν κατάφεραν να προμηθευτούν δωρεάν self test τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα αυτοδιαγνωστικών τεστ σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Παράλληλα, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Η διαδικασία για προμήθεια self test από τα σχολεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7 το πρωί προκειμένου να χορηγούν self test για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί.

Το self test δεν θα γίνεται στα σχολεία. Ο γονέας έχει την ευθύνη να πάρει το self test και να το κάνει στο παιδί του, το οποίο θα μπορεί να μπει στο σχολείο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Στο αυριανό άνοιγμα των σχολείων είναι στραμμένη η προσοχή ειδικών και κυβέρνησης. Με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον τα πράγματα δείχνουν ρευστά, ωστόσο τα ανανεωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διασπορά της στη μαθητική κοινότητα.

Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων

Έτσι, με βάση τα νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία:

 • Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self test αυτή την εδβομάδα. Τα τεστ είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, αλλά θα μπορούν να προμηθεύονται και στα σχολεία. Λόγω ελλείψεων κατά τις τελευταίες ημέρες, χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».
 • Το μέτρο του τρίτου τεστ θα εφαρμοστεί μόνο κατά την πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου). Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του προγράμματος. Τα ίδια χρονικά όρια ισχύουν και για μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ωστόσο υποχρεούνται να προμηθευτούν το self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.
 • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται πλέον από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
 • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα εξετάζονται δωρεάν κάθημερινά, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών. Σε αυτά προστίθενται τα δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα, άρα εν τέλει θα διενεργούνται 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα αμέσως μετά την ανίχνευση κρούσματος.
 • Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών δημόσιων σχολείων συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση ύπαρξης επιβεβαιωμένου κρούσματος: 

 • Αν μαθητής διαγνωστεί θετικός, θα πρέπει να μπει σε «καραντίνα» για τουλάχιστον 5 ημέρες. Η απομόνωση θα διακόπτεται στο τέλος των 5 ημερών, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα (ειδικά πυρετός) και ταυτόχρονα το self test βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα.
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλουν στο σχολείο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά ως έχουν μέχρι σήμερα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε 2 δωρεάν self test την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. Όπως και για τους μαθητές, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων θα παρέχεται ένα επιπρόσθετο self test. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.
 • Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται έπειτα από 5 ημέρες αν δεν υπάρχουν συμπτώματα (ειδικά πυρετός) και ταυτόχρονα έχουν αρνητικό self test (οι εμβολιασμένοι) και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) οι μη εμβολιασμένοι. Εάν ο πυρετός συνεχίζεται ή υπάρχει θετικό rapid ή self test, η απομόνωση θα παρατείνεται. Οταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 • Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος εκτός σχολείου: Α. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση. Β. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες. Γ. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. Δ. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
 • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
 • Για τους μαθητές με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα γίνεται τηλεκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα