ΕΦΚΑ: Ραβασάκια, ύψους 141,82 εκατ. σε 197.409 ασφαλισμένους

από Philippos

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν εκ νέου περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Πρόκειται για 197.409, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα εισφορές στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Το καλό είναι ότι οι επιπλέον εισφορές δεν θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ, αλλά σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το υπερταμείο ασφάλισης έχει ήδη αναρτήσει τα ειδοποιητήρια στην ηλεκτρονική σελίδα του («Εισφορές Μη Μισθωτών» και ταυτοποίηση χρήστη με τους κωδικούς Taxisnet και ΑΜΚΑ). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 280.711 παράλληλα απασχολουμένων , το 70,4% θα έχουν χρεωστική εκκαθάριση, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 141.829.929 ευρώ. Το υπόλοιπο 30% βλέπει πιστωτικά ή μηδενικά ειδοποιητήρια. Ειδικότερα, από τις έξτρα χρεώσεις γλιτώνουν 59.535 ασφαλισμένοι. Οι συγκεκριμένοι, δεν θα λάβουν επιστροφή, δεν θα δώσουν όμως και παραπάνω χρήματα στο ταμείο.

Επίσης, 23.367 ασφαλισμένοι έχουν να λάβουν συνολικά ένα ποσό ύψους 10.525.868 ευρώ. Κατ’ επέκταση, η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, διά της μεθόδου του συμψηφισμού ή με απευθείας επιστροφή χρημάτων, θα λάβει κατά μέσο όρο 450,45 ευρώ. Μάλιστα, για τους… τυχερούς που θα πάρουν χρήματα αναμένεται από 12 Δεκεμβρίου και η έναρξη λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποία θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων». Έτσι μπορούν να ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι χρεωστικά εκκαθαριστικά βλέπουν όσοι δεν καλύπτουν μέσω της μισθωτής απασχόλησης τους την ελάχιστη εισφορά που απαιτείται για το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, η οποία ανέρχεται σε 262 ευρώ (252 ευρώ λόγω δεύτερης ασφαλιστική κατηγορίας συν 10 ευρώ που είναι η εισφορά υπέρ ανεργίας). Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι όσοι είχαν μισθό περίπου 930 ευρώ τον μήνα από τις μισθωτές υπηρεσίες δεν έλαβαν τα νέα ραβασάκια.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2023 έχει ήδη εγγραφεί η εξαγγελθείσα αύξηση των εισφορών για τους μη μισθωτούς από την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι μη μισθωτοί και οι αγρότες από τη νέα χρονιά θα αρχίσουν να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες η αύξηση θα φτάσει στο 9,9%, δηλαδή κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022 – κατ’ εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση του 2020- όπως έχει εκτιμηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εργασίας ήδη δέχεται πιέσεις από τους κλάδους που θα καλούνται να σηκώσουν ακόμη ένα μεγάλο βάρος και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους μη μισθωτούς, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα