Εφιαλτικές οι εφημερίες των νοσοκομείων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ ειδικά στην περιοχή της Αττικήςε

Συνεχίζεται η σφοδρότητα του τρίτου επιδημικού κύματος, με τους ειδικούς να ελπίζουν στη σύντομη κορύφωσή του ώστε να ξεκινήσει η επιπέδωση της καμπύλης – κάτι που βέβαια θα πάρει πολύ χρόνο.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική «λυγίζουν» στην τεράστια πίεση που δέχονται, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Η παρουσίαση των καθοριστικών δεδομένων τον τελευταίο μήνα δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ένταση της επιδημίας στο σύστημα Υγείας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν διπλασιαστεί (αύξηση 96%) σε διάστημα ενός μήνα και χθες πανελλαδικά ανήλθαν σε 699 συγκριτικά με 357 στις 23 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 79% παρουσιάζουν οι νέες εισαγωγές. Χθες για όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν σε 543 συγκριτικά με 304 ένα μήνα πριν.

Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό σε όλες τις κλίνες (απλές και ειδικές) ένα μήνα πριν ήταν 2544 ενώ χθες έφτασε τους 5025, σχεδόν διπλάσιους δηλαδή. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη «ρίξει» στη μάχη ιδιωτικές δομές και έχει μετατρέψει δημόσια νοσοκομεία σε all covid ή non covid. Δεν αποκλείεται ενδεχομένως από την άλλη εβδομάδα και άλλα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν αποκλειστικά για νοσηλεία covid περιστατικών καθώς και να επιταχθούν επιπλέον ιδιώτες γιατροί εφόσον κριθεί απαραίτητο. Τα πάντα κρίνονται από την επιδημιολογική πορεία.

Οι συσκέψεις πάντως μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΚΑΒ είναι συνεχείς ώστε να εξελίσσεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

«Υπάρχουν ασθενείς ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid», επεσήμανε (Open) ο προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού, Νίκος Ορφανός χαρακτηρίζοντας «δραματική» τη χθεσινή εφημερία και «τραγική» τη νύχτα. «Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική.

Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid», πρόσθεσε ο κ. Ορφανός.

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται επίσης πολύ δύσκολες καθώς πάντα τα κρούσματα αποτυπώνονται περίπου δύο εβδομάδες μετά στα νοσοκομεία. Και με δεδομένο ότι χθες καταρρίφθηκε ακόμη ένα ημερήσιο ρεκόρ στις νέες μολύνσεις κορωνοϊού – 3.586 – είναι εύκολα αντιληπτό πώς θα είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στις αρχές Απριλίου. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες το 10% – 15% των νέων κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία και περίπου το 5% θα χρειαστούν Εντατική.

Στην Αττική συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά της νόσου Covid -19. Από τα χθεσινά 1779 περιστατικά σε όλο το Λεκανοπέδιο, τα 470 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, 320 στον Πειραιά, 282 στο δυτικό τομέα Αθηνών, 244 στην ανατολική Αττική, 121 στη δυτική Αττική, 180 στο βόρειο τομέα Αθηνών, 144 στο νότιο και 18 στα νησιά της Αττικής. Παράλληλα, η επιδημία «φουντώνει» και στη βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πίεση και στα νοσοκομεία, ενώ Πέλλα, Χαλκιδική, Σέρρες, Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Καστοριά είναι από τις Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν αρκετές μολύνσεις κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα