Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Ελλάδα για τη βοήθεια στην Τουρκία

από fimotro

Συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος ευχαρίστησε την Ελλάδα, τις Αρχές της και τους απλούς πολίτες που απέστειλαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό συνανθρώπους μας.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντάς την ως εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως.

«Αυτή την αμοιβαία αλληλεγγύη Έλληνες και Τούρκοι την έδειξαν και το 1999, που έγινε ο μεγάλος σεισμός εδώ και αργότερα στην Ελλάδα, οι δύο λαοί έδειξαν πόσο κοντά είναι ο ένας με τον άλλο», τόνισε ο Πατριάρχης.

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε, το απόγευμα, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με μέλη του ποιμνίου του στην Πόλη, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που επλήγησαν πριν από λίγες ημέρες από τους φονικούς σεισμούς.

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι πληγείσες περιοχές, καθώς και ολόκληρη η Τουρκία και εξέφρασε την πατρική συμπάθεια και συμπαράστασή του και της Μητρός Εκκλησίας προς τους παρισταμένους, καθώς και τα συλλυπητήριά του σε αυτούς που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης, μίλησε και για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πολλές χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και στη συμβολή της ΕΜΑΚ και των μελών των εθελοντικών οργανώσεων που από την πρώτη στιγμή βοηθούν στη διάσωση εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας.

Σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο σεισμό ανέφερε ότι αμέσως απέστειλε γράμμα και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η πληγείσα περιοχή, ενώ απέστειλε γράμμα συμπαθείας και προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, πρόσθεσε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Ρωμαίικες Κοινότητες της Πόλης και της Ίμβρου συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσαν στην πληγείσα περιοχή οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας, καθώς και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της ΜτΧΕ Παντελεήμων Βίγκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, Γεώργιος Παπαλιάρης, μαζί με στελέχη της Ομογένειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησαν, με προτροπή του Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας, και οι κύριοι Βίγκας και Παπαλιάρης, οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από τον τόπο της καταστροφής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Αντιοχειανών που ζουν στην Πόλη, παράγοντες Κοινοτήτων της πληγείσας περιοχής, καθώς και στελέχη της ΜΚΟ NEHNA που δραστηριοποιείται εκεί. Επίσης, παρέστη και μίλησε ο Μιλτιάδης Μπενάκης, στέλεχος της ελληνικής εθελοντικής ομάδας διάσωσης ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του βρέθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό πολιτών. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ίδιο και τους συναδέλφους του, και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλες τις ομάδες διάσωσης με πρώτη την ΕΜΑΚ και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.

Παρέστησαν η Δανάη Βασιλάκη, πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και κοινοτικοί παράγοντες της Ομογένειας.

Στο τέλος, ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των σεισμών. Αναγνώστηκε επίσης σχετική προσευχή και στην αραβική γλώσσα. Πριν από τη συνάντηση, ο Παναγιώτατος και οι πιστοί συμπροσευχήθηκαν κατά τον εσπερινό που τελέστηκε.

Κατά την αναχώρηση των πολυπληθών συμμετασχόντων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διένειμε σε αυτούς από ένα ιερό ενθύμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα