ΕΕ: Επτά Έλληνες θα χρημοτοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Επτά Έλληνες ερευνητές -από τους οποίους δύο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πέντε σε άλλες χώρες- θα λάβουν επιχορήγηση εδραίωσης (Consolidator Grant) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε το ERC, 321 ερευνητές επελέγησαν για τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις του 2022 και θα ενισχυθούν με 657 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ. Οι επιχορηγήσεις εδραίωσης αφορούν διακεκριμένους ερευνητές με εμπειρία επτά έως 12 ετών μετά το διδακτορικό τους.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 2.222 προτάσεις προς χρηματοδότηση. Οι 321 που επιλέχθηκαν, αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων επιστημονικής απασχόλησης για μεταδιδακτορικούς ερευνητές, διδακτορικούς φοιτητές και άλλους συνεργάτες.

Η πρόεδρος του ERC, Γερμανίδα καθηγήτρια Μαρία Λέπτιν, δήλωσε ότι «οι Consolidator Grants υποστηρίζουν ερευνητές σε μια κρίσιμη στιγμή στην καριέρα τους, ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους, ενδυναμώνοντας τις ερευνητικές ομάδες τους και βοηθώντας τους να εδραιωθούν ως ηγέτες στο πεδίο τους. Και η υποστήριξη πάνω από όλα τους δίνει την ευκαιρία να επιδιώξουν τα επιστημονικά όνειρα τους».

Οι επιχορηγήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων και αφορούν ερευνητικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 18 χωρών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών. Οι χώρες με τους περισσότερους επιλεχθέντες ερευνητές είναι η Γερμανία (62), η Γαλλία (41) και η Ισπανία (24). Από πλευράς εθνικοτήτων, υπερτερούν οι Γερμανοί (52 ερευνητές) και ακολουθούν οι Ιταλοί (32), οι Γάλλοι (31) και οι Βρετανοί (31).

Από ελληνικής πλευράς επελέγησαν οι: Νικόλαος Μπεκιάρης-Λυμπέρης (Πολυτεχνείο Κρήτης), Μαρία Τσουμακίδου (Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» Ελλάδας), Ελένη Τομάζου (Ινστιτούτο Ερευνών Παιδικού Καρκίνου St. Anna Kinderkrebsforschung GmbH – Αυστρία), Κώστας Πάντζας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS – Γαλλία), Ιωάννης Στεφάνου (Σχολή Ecole Centrale de Nantes – Γαλλία), Αριστέα Κουκιαδάκη (Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ – Βρετανία) και Μίλκα Σαρρή (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ – Βρετανία).

Το ERC ιδρύθηκε το 2007 και προσφέρει τέσσερις βασικές κατηγορίες επιχορηγήσεων στους πολλά υποσχόμενους ερευνητές: Εκκίνησης (Starting Grants), Εδραίωσης (Consolidator), Προωθημένες (Advanced) και Συνέργειας (Synergy). Ο προϋπολογισμός του ERC για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε πάνω από 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Related posts

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 13.000 πρόσφυγες διέφυγαν στην Αρμενία

Ισπανία: Ο Φεϊχό έχασε την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης – Δεύτερη ευκαιρία την Παρασκευή

Μενέντεζ: Ποια είναι η εντυπωσιακή σύζυγός του που κατηγορείται επίσης για διαφθορά

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα