Η Ε.Ε. θέλει μαζί την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία-Σκόπια

από fimotro

Την ταυτόχρονη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Άνα Πάολα Ζακάριας, οι υπουργοί αναζήτησαν λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Προσπαθούμε να πιέσουμε να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι δύο χώρες την ενταξιακή διαδικασία» τόνισε, και πρόσθεσε ότι η πορτογαλική προεδρία βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας όσο και με τις Αρχές της Βουλγαρίας για να βρεθεί μια λύση πριν από το τέλος Ιουνίου.

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η ΕΕ στις Βρυξέλλες

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κράτος δικαίου. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τις δύο χώρες.

Τόνισε ότι για να κλείσει ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα τα κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται, με το σημαντικότερο αυτό του κράτους δικαίου. «Πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια και αυτό θα ήταν να ξεκινήσει η διακυβερνητική διάσκεψη επί πορτογαλικής προεδρίας», πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/entaxiakis-diadikasias-albania-boreia-makedonia-ee

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα