Αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

από fimotro

Χείρα φιλίας προς ΚΙΝ.ΑΛ., αλληλεγγύη προς τους ΑΝ.ΕΛ. και βούληση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε χθες αισιόδοξος ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup του Λουξεβούργου, ο υπουργός οικονομικών βρέθηκε στην ΕΡΤ για να καθησυχάσει για το θέμα των συντάξεων : «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις», ήταν τα πρώτα του λόγια

Δουλέψαμε δύο χρόνια για να πείσουμε και τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, είπε ο υπουργός . Τόνισε μάλιστα ότι το 2017, όταν το ΔΝΤ επέβαλε το μέτρο, είχε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και υπήρχε πίεση για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δεν έγινε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμιογή: «Το ΔΝΤ δεν θα πει ποτέ μπράβο. Το μέτρο είναι δικό του μωρό, δικό του παιδί και το αγαπά ακόμη, αλλά δέχεται τώρα ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», είπε.

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό χώρο, είπε: «Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος. Δεν είναι εύκολο ούτε οι θεσμοί ούτε τα κράτη-μέλη σε μια χώρα με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να ζητήσουν να κόψει συντάξεις».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τώρα η Ελλάδα έχει πείσει ότι μπορεί και οι συντάξεις να μην κοπούν και να υπάρχουν και ελαφρύνσεις από το 2019 έως και το 2022. Μπορεί κάποια από τα αντίμετρα να μην εφαρμοστούν σε δύο χρόνια αλλά σε τέσσερα χρόνια  θα εφαρμοστούν. Σημείωσε επίσης ότι «το νέο οικογενειακό επίδομα αν και βρίσκεται μέσα στα αντίμετρα του 2019 εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου επειδή υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος».

 «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε υπομονή. Το 2018 βρίσκουν περισσότεροι δουλεία και το 2019 ακόμη περισσότεροι», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. εμφανίστηκε ενωτικός σημειώνοντας ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν περάσει πολλά μαζί και νιώθουν αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλο αν και άφησε ένα ενδεχόμενο ρήξης μόνο από την πλευρά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

Τέλος, μέσω ενός θεωρητικού σχήματος «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο», δηλαδή σοσιαλδημοκρατίά ριζοσπαστική αριστερά και πράσινο,ι τόνισε ότι μπορεί να ανασταλεί το κύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη εν όψει ευρωεκλογών. Με την αφορμή αυτή αναφέρθηκε εμμέσως και στην πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.  Φώφης Γεννηματά για ενδεχόμενη συμμετοχή του Κινήματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τονίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο για συνέργιες..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα