16 Απριλίου 2024 / 8:47 πμ
16 Απριλίου 2024 / 8:47 πμ

Εμπαίζουν τη μεσαία τάξη με τη μείωση του αφορολογήτου

από fimotro

Τα αντίμετρα κόβονται προκειμένου να δοθεί ακόμη ένα προεκλογικό δώρο

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπας εξαπατά τους Ελληνες πολίτες και τους δίνει λίγα για να τους πάρει πάρα πολλά. Αυτή την τακτική ακολούθησε και σε ότι έχει να κάνει με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ψηφίσει και μέχρι τώρα αρνούνταν να προχωρήσει στην άρση του μέτρου υιοθετώντας τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και το αποφάσισε λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή.

Η τροπολογία κατατέθηκε για να ψηφιστεί την Παρασκευή και όλοι στην κυβέρνηση μιλούν για μια ελάφρυνση του ελληνικού λαού και κανείς δεν μιλάει για τα αντίμετρα που κόβονται προκειμένου να δοθεί ακόμη ένα προεκλογικό δώρο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, και έτσι για να μην μειωθεί το αφορολόγητο δεν θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δεν θα μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 22% στο 20% και  δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.

Στην ουσία όμως αν κάποιος βγάλει το κομπιούτερ και δει πόσα κερδίζει και πόσα χάνει θα καταλάβει ότι για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μέτρα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ελάφρυνση των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης που τόσο πολύ χρησιμοποιείται στην επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών τον τελευταίο διάστημα.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, η οποία για το 2020 εκτιμάται σε 1,92 εκατ ευρώ και για το 2021 και έπειτα σε 2,058 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επέρχεται αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων:

– 209 εκατ ευρώ για το έτος 2020 από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

– 877 εκατ ευρώ για το 2020 και 997 από το 2021 και έπειτα από την κατάργηση του φόρου εισοδήματος

– 368 εκατ ευρώ για το 2020 και 613 από το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του εισοδήματος ή σχολάζουσας κληρονομίας επι του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Κυβερνητικές πηγές: Διαψεύδουν πλήρη κατάργηση των αντιμέτρων

«Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι τα «δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020, εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αναφέρονται στον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, και την περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ.

«Επομένως η δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που επικαλούνται δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» τονίζουν στο ΑΠΕ.

Αναλυτικά, σημειώνουν ότι:

* Η ρύθμιση για τη μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά από απαίτηση του ΔΝΤτο οποίο θεωρούσε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης η διάταξη προέβλεπε συγκεκριμένα αντίμετρα εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονταν. Τα αντίμετρα αυτά θα αξιοποιούσαν τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούνταν με τη μείωση του αφορολόγητου.

* Από το 2017 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν διαψευστεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση πολλών από τα αντίμετρα ήδη από το 2018.

* Συγκεκριμένα ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.

* Ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα

* Ήδη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω

* Επίσης, ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Ενώ ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Επομένως» καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «η κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου δεν επηρεάζει τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, ούτε αλλάζει κάτι σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης το 2020».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα