€32 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

από fimotro

“Next Generation EU” το όνομα του εργαλείου που προτείνει η Κομισιόν

Ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «Next Generation EU», το οποίο θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ ανακοίνωσε η Ursula von der Leyne.

Κατά την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κτλ) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα 750 δισ. ευρώ τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τα κράτη-μέλη.

Τα χρήματα θα αντληθούν από την Κομισιόν που έχει υψηλή αξιολόγηση. Θα επενδυθούν για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετεξέλιξη της Ευρώπης.

Πρέπει να επενδύσουμε πολύ σήμερα αλλά με τρόπο που οι επόμενες γενιές θα επωφεληθούν, σημείωσε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ. Η είδηση προκάλεσε ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας.

Τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια εξ αυτών θα δοθούν απευθείας για την ανακούφιση του συστήματος υγείας των χωρών, αλλά και για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen, με τις ανακοινώσεις ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών που διαφωνούν μεταξύ τουςαναφορικά με το ποια μορφή θα έχει και πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο, για το οποίο θα απαιτηθεί ομοφωνία.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών-μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών. Η Κομισιόν εισηγείται και ορισμένες πηγές νέων εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιασμοί. Μεταξύ αυτών, η είσπραξη πόρων από τους ρύπους και ένας νέος ψηφιακός φόρος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαμάχη για κοινά κορωνο-ομόλογα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι το προγραμματιζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή. Για να καταστεί δυνατός αυτός ο δανεισμός, το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το τρέχον 1,2%, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στο θέμα των επιχορηγήσεων, όμως, διαφωνούν χώρες του Βορρά. Στην «Αντιπρόταση Κουρτς», σε μορφή εγγράφου κοινής θέσης, που δημοσίευσε η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, οι τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ, να περιορίζεται σε δύο χρόνια και να έχουν τη μορφή δανείων.

Το έγγραφο αποτελεί «εναλλακτικό σχέδιο» στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα