€2,5 δισ. άντλησε από τα ομόλογα η Ελλάδα

από fimotro

Στα 15,5 δισ. συνολικά οι προσφορές

Η πολύ υψηλή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15,5 δισ. ευρώ επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους.

Το επιτόκιο για το 5ετές υποχώρησε στο Mid Swap συν 38 μονάδες βάσης, ήτοι 0,05%, και για το 30ετές υποχώρησε στο Mid Swap +135 μονάδες βάσης ή απόδοση 1,65%, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από το 30ετές και ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα 5ετή ομόλογα.

Tο Δημόσιο έδωσε χτες εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Είναι η πέμπτη κατά σειρά έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα