24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Καυτό καλοκαίρι με 3+2 μέτωπα για τη νέα κυβέρνηση

από fimotro

Ένα καυτό καλοκαίρι προμηνύεται για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα ρεπορτάζ του capital. gr και της Δήμητρας Καδδά η οποία επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, θα υπάρχει μια μικρή πολιτική περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση (πάντα στο σενάριο άμεσου σχηματισμού της), η οποία συνδέεται και με τη σχεδιαζόμενη αναβολή της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα για μετά τη ΔΕΘ. Ωστόσο, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, τα μέτωπα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης διαχείρισης.

Περιλαμβάνουν 3 εσωτερικά μέτωπα και 2 πεδία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο εσωτερικό, πρέπει να απασφαλιστούν οι δημοσιονομικές “νάρκες” που έχουν στηθεί, να αναστραφεί το τέλμα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διασφαλισθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τις επενδύσεις και για την επιχειρούμενη έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο:

1. Άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα, μετά την πολιτική προσδοκία που δημιούργησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ΟΔΔΗΧ διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες την πρόθεσή του για έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες “την εν λόγω κίνηση “συστήνουν” και παράγοντες του ESM.

2. Το μεγάλο μέτωπο είναι το δημοσιονομικό. Τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν σημάδια κόπωσης στην πλευρά των εσόδων (σε σχέση με τις επιδόσεις του 2018), αλλά και αύξηση δαπανών λόγω των διαδοχικών κυμάτων παροχολογίας των προηγούμενων εβδομάδων. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται από τους δανειστές η πορεία των εσόδων τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο λόγω της τουριστικής σεζόν, η οποία θα βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να δείξει και την πραγματική δυναμική των πλεονασμάτων του 2019. Δηλαδή το αν τελικά (και σε ποιο βαθμό) θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΤτΕ για απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (στο 3,5% του ΑΕΠ).

3. Πέραν του δημοσιονομικού πεδίου, υπάρχουν και τα διαρθρωτικά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά. Διαπιστώνονται 7 αποκλίσεις στα “παλαιά” προαπαιτούμενα και επιπλέον 15 ανοικτά πεδία στις δράσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η απερχόμενη κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου για να είναι έτοιμη η χώρα να λάβει το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος. Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει “κατεβάσει μολύβια” και ότι η χώρα τελεί “εκτός” των στόχων της μετα-προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας. Μεταξύ άλλων έχει τοποθετηθεί μόνο ο ένας από τους 69 Γενικούς Γραμματείς και πλέον θεωρείται ανέφικτο να ολοκληρωθεί εντός του έτους η διαδικασία. Καθυστερούν νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις για τη μείωση των NPLs, αλλά και δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ το υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες μέσα στο 2019. Καθυστερεί και η διαδικασία clawback στην υγεία, αλλά και η νέα “δόση” αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ.

Τα δύο μέτωπα με το “εξωτερικό”

Παράλληλα, μένουν σε εκκρεμότητα τα μέτωπα με τους δανειστές και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού:

1. Η 3η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου, θεωρείται παρωχημένη μετά το νέο κύμα παροχολογίας Τσίπρα που ακολούθησε και τα νέα οικονομικά δεδομένα. Επιπλέον, θα πρέπει όλα να αναπροσαρμοστούν με βάση το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας (στο σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης αυτοδυναμίας), αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής αναφορικά με τη δέσμευσή της να επιταχύνει στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων και πολλών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμφωνίες με τους δανειστές.

2. Δεν είναι μόνο, όμως, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ανοιχτά μέτωπα με την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάγωσε και αυτό την κάθοδό του στην Αθήνα (είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου), με στόχο να συντάξει την έκθεσή του (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του). Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρόθεση της απερχόμενης ελληνικής κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος πρόωρης αποπληρωμής του δανείου. Όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως, επίσημο αίτημα δεν έχει κατατεθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σαφές από τους “θεσμούς”, λόγω των παρεκκλίσεων από την εφαρμογή των υποσχέσεων της μετα-προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας, το αίτημα δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα