Δυσφορία στο Φανάρι

από fimotro

Δυσφορία επικρατεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης.

Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ.Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνεπώς, τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πώς δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Διαφορετική ερμηνεία από εκείνη του πρωθυπουργού έδωσε λίγο νωρίτερα στη μεταξύ τους συνομιλία, η οποία διεξήχθη την Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπεγράφη κάποια συμφωνία. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πρόταση συμφωνίας, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ισχυρές αντιδράσεις των κληρικών.

«Σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας», τόνισε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να συμπλέει – όπως τουλάχιστον δείχνει – στην ίδια γραμμή πλέυσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα