DW: Εκτελούν αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Oυσιώδεις θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα δεν λειτουργούν”

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ κατηγόρησε για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα.

Θα ήθελε να ξεκινήσει την παρουσίαση της έκθεσης με κάτι θετικό δήλωσε χθες η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ. Οι αρχές της Βενεζουέλας της επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα και συμφώνησαν επίσης στην παρουσία άλλων δυο επιτετραμμένων του διεθνούς οργανισμού, οι οποίοι θα εξέταζαν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν τούτου όμως η Μισέλ Μπασελέ δεν είχε να πει τίποτα θετικό:

“Υπερβολική βία που οδηγεί και στο θάνατο ασκήθηκε επανειλημμένως εναντίον διαδηλωτών. Το γραφείο μου έχει καταγράψει την υπερβολική χρήση βίας από τις ειδικές δυνάμεις με πολλές δολοφονίες, κυρίως εναντίον νεαρών ανδρών. Πολλές από αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν εξωδικαστικές εκτελέσεις και θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον”.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες μόνο τον περασμένο χρόνο, πάνω από 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από χρήση βίας της αστυνομίας. Φέτος μέχρι τον Μάιο καταγράφηκαν ακόμη 1.500 παρόμοιες περιπτώσεις.

Αρνείται τις κατηγορίες η Βενεζουέλα

Η Μισέλ Μπασελέ δήλωσε ότι ουσιώδεις θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα δεν λειτουργούν: “Η ελευθερία της έκφρασης, του συναθροίζεσθαι ακόμα και η συμμετοχή στα κοινά ενέχει τον κίνδυνο αντιποίνων και καταπίεσης. Στην έκθεσή μας διαπιστώνονται επιθέσεις εναντίον πραγματικών ή υποτιθέμενων πολιτικών αντιπάλων. Ξεκινούν από απειλές και δυσφημιστικές εκστρατείες, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμούς και κακοποιήσεις, σεξουαλική βία και δολοφονίες μέχρι εξαφανίσεις”.

Η έκθεση των ΗΕ βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πρόσφυγες. Η Μισέλ Μπασελέ είχε όμως και προσωπικές επαφές στη Βενεζουέλα με υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους – από υπουργούς της κυβέρνησης μέχρι τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, της εκκλησίας, της οικονομίας, των συνδικάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πόσο υποφέρει ο κόσμος από την οικονομική ανέχεια και δήλωσε ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού, χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Επισήμανε πως βασικοί τομείς του κράτους όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες, η τροφοδοσία σε νερό και ηλεκτρικό έχουν καταρρεύσει. Βασικά φάρμακα λείπουν, ενώ γεννιούνται παιδιά τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω βασικών ελλείψεων.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε την έκθεση ισχυριζόμενη πως υπάρχουν πολλά λάθη και ανακρίβειες και πως πρόκειται για μια επιλεκτική παρουσίαση της πραγματικότητας.\

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα