ΔΟΕ: «Δώστε στην Ειρήνη μια Ευκαιρία»

από Philippos

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, με αφορμή την συμπλήρωση -την Παρασκευή 24/2- ενός χρόνου, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να αποτρέψουν πολέμους και συγκρούσεις, αλλά μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον. Μπορούν να μας εμπνεύσουν να λύσουμε προβλήματα χτίζοντας γέφυρες», επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα που έκανε ένα χρόνο πριν σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, λέγοντας «Δώστε στην Ειρήνη μια Ευκαιρία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:
«Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την υποστήριξη της Λευκορωσίας: ένας χρόνος βάναυσου πολέμου, ανθρώπινου πόνου, δολοφονιών και καταστροφών. Συναισθανόμαστε βαθιά τον ουκρανικό λαό κατά τη διάρκεια αυτού του σκληρού πολέμου, του οποίου ο πόνος και τα βάσανα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Σε αυτή τη ζοφερή επέτειο, το Ολυμπιακό Κίνημα προσχωρεί στις εκκλήσεις για ειρήνη και είναι έτοιμο να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης.

Η ΔΟΕ καταδίκασε τον παράλογο πόλεμο με τον πιο έντονο τρόπο την ημέρα της εισβολής. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες μετά από ένα χρόνο αιματοχυσίας, η ΔΟΕ επαναλαμβάνει την καταδίκη της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που ίσχυε τότε, και του Ολυμπιακού Χάρτη. Για το λόγο αυτό, η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις στα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτόν τον πόλεμο, με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο: δεν διοργανώθηκαν διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπου συμμετέχουν αθλητές τους, δεν υπάρχει καμία σημαία, ύμνοι ή άλλα εθνικά σύμβολα, και κανένας κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος δεν ήταν διαπιστευμένος για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Αυτές οι κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022 και στη συνέχεια ενισχύθηκαν, ενισχύθηκαν περαιτέρω και επιβεβαιώθηκαν από την πρόσφατη Ολυμπιακή Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Παραμένουν σταθερά σε ισχύ», αναφέρεται.

«Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ επιβεβαιώνει την ακλόνητη αλληλεγγύη της στους Ουκρανούς αθλητές, οι οποίοι αντιμετώπισαν ανείπωτες δυσκολίες μέρα με τη μέρα. Με τον πόλεμο να μαίνεται για περισσότερο από ένα χρόνο, ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του να βοηθήσει τους Ουκρανούς αθλητές με κάθε δυνατό τρόπο, γιατί όλοι θέλουμε να δούμε μια ισχυρή ομάδα από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μιλάνο-Κορτίνα το 2026. Για το σκοπό αυτό, η ΔΟΕ τριπλασίασε το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, ώστε οι αθλητές να έχουν κάθε υποστήριξη για να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για να πραγματοποιήσουν το Ολυμπιακό τους όνειρο. Περίπου 3.000 αθλητές έχουν ήδη επωφεληθεί από τη βοήθεια που προσφέρει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΔΟΕ μέσω της NOC της Ουκρανίας. Αυτές οι προσπάθειες λαμβάνουν τη μορφή, όχι μόνο οικονομικής βοήθειας, αλλά και υλικοτεχνικής υποστήριξης και διασφάλισης ότι οι Ουκρανοί αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αγώνες παρέχοντας ταξιδιωτική υποστήριξη, προπονητικές εγκαταστάσεις, καταλύματα, εξοπλισμό και στολές, μεταξύ άλλων», προσθέτει.

«Από την αρχή, ξεκινώντας από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, η αποστολή μας ήταν πάντα η προώθηση της ειρήνης μέσω του αθλητισμού. Η ΔΟΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτήν την αποστολή να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό μέχρι σήμερα. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα τέτοιων ειρηνικών αγώνων περιλαμβάνουν αθλητές από τη Νότια και Βόρεια Κορέα, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και πολλούς άλλους. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αθλητές από 206 διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί ειρηνικά στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης χρειάζονται διάλογο. Ένας αγώνας με αθλητές που σέβονται τον Ολυμπιακό Χάρτη μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για διάλογο, ο οποίος είναι πάντα το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ειρήνης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να αποτρέψουν πολέμους και συγκρούσεις. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις στον κόσμο μας. Αυτή είναι η σφαίρα της πολιτικής. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον. Μπορούν να μας εμπνεύσουν να λύσουμε προβλήματα χτίζοντας γέφυρες, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στο διάλογο και την οικοδόμηση της ειρήνης με τρόπους που δεν το κάνουν ο αποκλεισμός και ο διχασμός.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Ολυμπιακού Κινήματος, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών και των διεθνών ομοσπονδιών, υποστηρίζει την ακλόνητη αλληλεγγύη στην Ουκρανία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και την ειρηνευτική, ενωτική αποστολή του Ολυμπιακού Κινήματος.

Ενωμένο σε αυτό το Ολυμπιακό πνεύμα, σε αυτό το οδυνηρό σημάδι ενός έτους, ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα επαναλαμβάνει το κάλεσμα που κάναμε πριν από ένα χρόνο σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου: “Δώστε στην Ειρήνη μια Ευκαιρία”».

Η ΔΟΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αντίδραση στην πρόθεσή της να συμμετάσχουν ως ουδέτεροι, αθλητές τόσο της Ρωσίας όσο και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη Δευτέρα, περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια για την απαγόρευση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες. Η Ουκρανία έχει επίσης απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ενδεχόμενη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα