ΔΝΤ: Στο 3,3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020

από fimotro

Μείωση κάποιων κινδύνων βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Από την προηγούμενη έκθεση του Οκτωβρίου, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, κάποια ρίσκα έχουν υποχωρήσει, με την ανακοίνωση της πρώτης φάσης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και λόγω της πιο χαμηλής πιθανότητας για Brexit χωρίς συμφωνία. Την ίδια ώρα, η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Υπό το παραπάνω κλίμα, το ΔΝΤ σημειώνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και σε υποτονικά επίπεδα. Παρατηρείται μια σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με αργή τάση ανάκαμψης. Δεν έχουμε φτάσει το σημείο καμπής ακόμα, προσθέτει

Αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί μέτρια, από 2,9% το 2019, στο 3,3% το 2020 και στο 3,4% το 2021. Στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα «τρέξει» με 3% το 2019 και 3,4% το 2020. Η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για τη Ινδία.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη. Εξακολουθεί να βασίζεται στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, καθώς η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες σταθεροποιείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Βλέπει επίσης κάποια προκαταρκτικά σημάδια που δείχνουν ότι η πτώση στη μεταποίηση και το εμπόριο ίσως φτάνει στο τέλος της. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς οι αναταραχές που προκλήθηκαν από τα νέα πρότυπα για εκπομπές ρύπων υποχωρούν.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς από 1,7% το 2019, στο 1,6% το 2020 και 2021.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα «τσιμπήσει» από 3,7% το 2019, στο 4,4% το 2020 και στο 4,6% το 2021, αναθεωρώντας καθοδικά την εκτίμηση για όλες τις χρονιές.

Για την Κίνα αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη κατά 0,2%, στο 6% το 2020, καθώς ωφελείται από την εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά, τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν καθοδικά, παρά τα καλά νέα από το εμπόριο και το Brexit. Νέες εντάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, όσον αφορά το εμπόριο.

Συμπερασματικά, ενώ υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σημείο καμπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα