19 Απριλίου 2024 / 9:56 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:56 πμ

ΔΝΤ: Μείωση συντάξεων – Πλεόνασμα 3,5%

από fimotro

Πρωτογενές πλεόνασμα που αγγίζει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2022, θεωρώντας μάλιστα δεδομένη την περικοπή των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του (Fiscal Monitor).

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προβλέπει με το Μεσοπρόθεσμο υπέρβαση του επίσημου στόχου 3,5% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό χώρο πάνω από 3,5 δις. ευρώ έως το 2022, το ΔΝΤ δεν βλέπει περιθώριο «υπερπλεονάσματος».

Ωστόσο, όπως γίνεται σαφές στις υποσημειώσεις που συνοδεύουν τη σημερινή ανακοίνωση, τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα του προηγούμενου Απριλίου, αλλά και στις παραδοχές πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος (δηλαδή στην εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων του 2019 – 2020).

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν αποτυπώνει τη θέση του με βάση το αίτημα για μη μείωση συντάξεων το οποίο θα «υποβάλει» επισήμως η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ενώ ενσωματώνει την «ασφάλεια» που έδιδε η μνημονιακή συμφωνία: τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου και της εφαρμογής των αντιμέτρων εφόσον αυτό είναι δημοσιονομικά εφικτό….

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των συντάξεων ατύπως αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Μπαλί και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη περιοδεία του σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη. Θα επιχειρήσει να έχει σειρά πολιτικών επαφών στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ολοκληρώνεται στις 13 Οκτωβρίου.

Αρνητική πρωτιά Ελλάδας σε εθνικό «πλούτο»

Σε ειδικό κεφάλαιο η φετινή έκθεση εξετάζει την ευημερία των κρατών-μελών και τον πλούτο που έχουν ή τις υποχρεώσεις τους. Κατατάσσει την Ελλάδα ως το κράτος με τα πιο μεγάλα «ανοίγματα» προς το εξωτερικό (με την πλέον αρνητική καθαρή θέση).

Καταλήγει ότι σε ένα δείγμα 69 κρατών και περιοχών η Ελλάδα είναι η χώρα με το την πιο αρνητική καθαρή θέση, στο 111% του ΑΕΠ (έναντι θετικής συνολικής αποτίμησης υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων ίσης με το +348% του ΑΕΠ στην περίπτωση Νορβηγίας). Ο μέσος όρος στα 69 κράτη είναι πλούτος ίσος με το +32% του ΑΕΠ.

Για να υπολογιστεί ο πλούτος και τα χρέη κάθε κράτους προστίθεται το εξωτερικό χρέος της χώρας, οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις έναντι δημοσίων υπαλλήλων, εγγυήσεις έναντι δανείων και επενδύσεων, ανοίγματα Δημοσίων Επιχειρήσεων κλπ.

Αντίστοιχα στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται το ενεργητικό δημοσίων επιχειρήσεων, οι καταθέσεις, τα διαθέσιμα και η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κάθε κράτους, περιλαμβανομένων και των φυσικών πόρων (σ.σ. για αυτό και η Νορβηγία ως ένα κράτος με ενεργειακούς πόρους και χαμηλό χρέος είναι πρώτη στη λίστα ως πλούσιο κράτος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα