ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% στην Ελλάδα

από fimotro

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για φέτος

Αλματώδη ανάπτυξη τη διετία 2021-22 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ, στην αναθεωρημένη αξιολόγησή του για τις χώρες-μέλη του (World Economic Outlook), με την ευκαιρία της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικό ως προς τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το 2021, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών που βάζει τον πήχη στο για 6,1%, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,6% έναντι της αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% του ΥΠΟΙΚ.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές, η Ελλάδα θα ξεπεράσει την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας και στο τέλος του επόμενου χρόνου, το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το έτος που θα ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της η οικονομία θα είναι το 2022. Σε ετήσια βάσι, για την τρέχουσα χρονιά, προβλέπει ανάπτυξη 6,5%, ενώ αναμένει για το 4ο τρίμηνο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη μόλις 2,7% και το 4ο τρίμηνο του 2022 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 11,2%.

Ωστόσο, σε επίπεδο πενταετίας, το Ταμείο εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο, καθώς προβλέπει ότι ως το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έχει υποχωρήσει στο 1,3% του ΑΕΠ.

Πάντως, το Ταμείο είναι καθησυχαστικό σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς προβλέπει ότι -σε ετήσια βάση- ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για φέτος θα είναι αρνητικός, στο -0,1% με προοπτική να γίνει οριακά θετικός στο 0,4% το 2022. Μάλιστα, γίνεται η εκτίμηση ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο τέλος του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 1,3% για φέτος, ενώ στο τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος στο -0,1%. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις χώρες – μέλη του ευρώ είναι στο 2,2% για το 2021 και 1,8% το 2022.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση του Απριλίου, το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα