ΔΝΤ: 4,1% ανάπτυξη το 2021 για την Ελλάδα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ελαφρώς μικρότερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελληνική οικονομία το 2021, μετά την βαθιά ύφεση της εφετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στην φθινοπωρινή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 9,5%, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,2% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών.

Για το 2021, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμούς ανάκαμψης 4,1%– εκτίμηση πιο απαισιόδοξη και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο βάσης του υπουργείου Οικονομικών εκκινεί από το 5,5% και ανεβαίνει κατά δύο μήνες στο 7,5% εφόσον εισρεύσουν εγκαίρως οι ευρωπαϊκοί πόροι το 2021, ενώ το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% με 5%.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η ελληνική, καθώς οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών για εξάπλωση της νόσου Covid-19, επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να δεχθούν ακόμη ισχυρότερο πλήγμα από την Ελλάδα, με το ΑΕΠ τους να κάνει βουτιά φέτος κατά 10,6% και 12,8% αντίστοιχα. Το 2021 η ιταλική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 5,2% και η ισπανική να ανακάμψει με ρυθμούς 7,3%. Η Ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να παγιδευθεί σε ύφεση 8,3% φέτος, για να ανακάμψει με ρυθμούς 5,2% το 2021. Βαθιά θα είναι και η ύφεση της βρετανικής οικονομίας. Η γηραιά ήπειρος θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών στο πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν κατάρρευση των τουριστικών εσόδων σε χώρες όπου ο τουριστικός κλάδος διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεση. Στην περίπτωση της Ελλάδας να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις στο 1,255 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, περίπου οκτώ δισ. λιγότερες σε σύγκριση με τα τις εισπράξεις 9,116 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2019.

Για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, το Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 9,2%. Η ύφεση θα οδηγήσει και σε αύξηση της ανεργίας, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα αναρριχηθεί φέτος πολύ κοντά στο 20% από 17,3% το 2019, προτού υποχωρήσει στο 18,3% το 2021.

Παράλληλα, προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 7,7% του ΑΕΠ, από 2,1% του 2019 και στο 4,5% το 2021. Τέλος, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με αποπληθωρισμό, με -0,6% υποχώρηση των τιμών καταναλωτή φέτος και αναιμικό πληθωρισμό 0,7% το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα