Διώξεις σε Δούρου και άλλους οκτώ για τη Μάνδρα

από fimotro

Επιρρίπτονται ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης

Δεν έχουν τέλος οι ποινικές διώξεις για τις καταστροφές στην Αττική. Αυτή τη φορά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε εννέα πρόσωπα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 και τον θάνατο 25 ανθρώπων

Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της, λόγω σπουδαιότητας και με το σήμα του επείγοντος. Σημειώνεται, ότι η διάταξη αφορά μόνο στην πλημμύρα του Νοεμβρίου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την δικογραφία που σχηματίσθηκε για την πλημμύρα του Ιουνίου.

Η ποινική δίωξη την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αφορά στα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Ανάμεσα στα ένα πρόσωπα που θα κληθούν να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση, φέρεται να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Με την έρευνα συσχετίσθηκαν μηνύσεις ιδιωτών και φορέων που στρέφονταν κατά 25 συνολικά προσώπων, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά -εκτός των εννέα που παραπέμπονται – για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα