Εν αναμονή της απόφασης για το χρονικό διάστημα της παράτασης

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παράταση λίγων ημερών, που αναμένεται να ανακοινώσει – εκτός απροόπτου- εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για χρέη προς την Εφορία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το πρωί έχει κύκλο σημαντικών επαφών με ανώτατα στελέχη, ενώ χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι «θα ήταν σκόπιμη» μια παράταση για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η παράταση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια διότι έτσι «θα απομειωνόταν η συνέπεια», όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όσον αφορά στο πόσο θα διαρκέσει η παράταση αυτή, αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση ολίγων ημερών, ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα ή το πρώτο 15νθημερο του Οκτωβρίου.

Στόχος του υπουργείου είναι να κάνει σαφές στους φορολογούμενους πως το μέτρο δεν είναι στο διηνεκές, αλλά έχει ημερομηνία λήξης, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν και να κάνουν αίτηση.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παράταση δε θα ισχύει για όσους είναι ήδη στη ρύθμιση και θέλουν να ενταχθούν στη βελτιωμένη έκδοσή της, αλλά για τους νέους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 400.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ όταν τα συνολικά χρέη προς την εφορία ανέρχονται σε 104 δισ. ευρώ και τα εισπράξιμα περίπου 20 δισ. ευρώ.

Χιλιάδες φορολογούμενοι τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μετά τις αλλαγές που έγιναν τόσο στον αριθμό των δόσεων για τις επιχειρήσεις όσο και στην ελάχιστη δόση (20 ευρώ αντί για 30 ευρώ) καθώς και το μειωμένο επιτόκιο. Ωστόσο διαπιστώνουν ότι ο υπολογισμός των δόσεων συνεχίζει να δίνεται με το αυξημένο επιτόκιο 5% και όχι με το μειωμένο 3%.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι όλες οι αλλαγές θα περάσουν στο σύστημα και αυτόματα θα αναπροσαρμοστούν και οι δόσεις στα νέα δεδομένα.

Το εύρος του χρόνου της παράτασης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα στελεχη του υπ. Οικονομικών για την πορεία της ρύθμισης τις τελευταίες ημέρες.

Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Στο μεταξύ σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 2 δισ. ευρώ ευρώ αφού σήμερα τα μεσάνυχτα λήγουν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα η Τρίτη δόση για τις επιχειρήσεις ( συνολικά περίπου 1,3 δις ευρώ 0 και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (515,6 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα