Δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια του ο Τσίπρας

από fimotro

Εταιρεία που εμπιστεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του έχει εξηγήσει τι θα γίνει στις εκλογές

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει την παταγώδη κατάρρευση της εικόνας που προσπαθεί να φτιάξει» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις τριπλές εκλογές του 2019. Η συνέχεια τον διέψευσε. Τα ίδια λέει ο Α. Τσίπρας και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποί του τον παρουσιάζουν πεπεισμένο ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ιδίως μετά το παράθυρο που άφησε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο συνέδριο για την υγεία.

Πολιτικοί συσχετισμοί

Το γεγονός όμως ότι ο Α. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη και με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ -είναι σε γνώση του ότι προκαλεί και ειρωνικά σχόλια στα social media ακόμα και από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, με ατάκες όπως «δεν κοιμάμαι τα βράδια επειδή είμαι ανήσυχος για το τι θα παραλάβω»-, δεν είναι επειδή πετάει στα σύννεφα.

Οπως και το 2019, έτσι και τώρα γνωρίζει πολύ καλά τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη δυναμική των κομμάτων, ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει, είτε γίνουν εκλογές το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023. Και αυτό προετοιμάζεται να διαχειριστεί.
Στο εσωτερικό του κόμματός του εξελέγη από τα μέλη του κόμματος παίρνοντας απόσταση από κομματικά όργανα και κορυφαία στελέχη, «ξεδόντιασε» τους δυνητικούς αμφισβητίες του, έβαλε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, έφτιαξε το «κόμμα του ενός» και ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες να ξεκινήσει οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του μετά από νέα ή νέες εκλογικές ήττες. Οπως αναφέραμε και την περασμένη Κυριακή, αυτό που κυρίως τον φοβίζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 31,53% του Ιουλίου του 2019. Και τον φοβίζει διότι του λένε ότι είναι το πλέον πιθανό, σχεδόν βέβαιο, σενάριο.
Εξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη του όπως γνωρίζει και θα περιμένει το αποτέλεσμα.

Δημοσκόπηση-σοκ

Την εβδομάδα που πέρασε οι επιτελείς του Α. Τσίπρα πήραν στα χέρια τους μία δημοσκόπηση από εταιρία που εμπιστεύονται, καθώς συνεργάστηκαν αρκετά χρόνια μαζί της και «πάγωσαν». Τα στοιχεία της μέτρησης της Κάπα Research για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 έγιναν φύλλο και φτερό από τους επιστήμονες και τους αναλυτές του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και τη διευθύντριά του Δανάη Κολτσίδα, όπως και από τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Η εικόνα που έδωσε η Κάπα Research δυσαρέστησε την Κουμουνδούρου, καθώς τα στοιχεία της ήταν απογοητευτικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Τσίπρα.
Η εικόνα του 2019 δεν έχει ανατραπεί και δεν διαφέρει σημαντικά από το σήμερα, παρά τη φθορά της κυβέρνησης από τη διαχείριση μεγάλων και συνεχόμενων κρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας, στη μέτρηση μίας εταιρείας που η Κουμουνδούρου εμπιστεύεται και δεν μπορεί να βγει να την αμφισβητήσει ή να την απαξιώσει, δεν εμφανίζονται ως εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες.
Το μόνο βέβαιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023, τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές. Και αυτό καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά δεν έχουν τη δυναμική για να προσπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον πλησιάσουν όμως μπορούν.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Α. Τσίπρα είναι ότι στη νίκη του, για την οποία εμφανίζεται βέβαιος, δεν πιστεύουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το κλίμα δεν έχει περιθώρια να αλλάξει, ιδίως αν οι εκλογές γίνουν φθινόπωρο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, μόλις το 22% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 58% πιστεύει ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. και ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Να λοιπόν γιατί όπου σταθεί και όπου βρεθεί σε αυτές τις προεκλογικού τύπου περιοδείες, ο Α. Τσίπρας λέει πόσο βέβαιος είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Μήπως και αυτό το 58%-22% στην παράσταση νίκης μετακινηθεί λίγο.

“Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Α. Τσίπρα είναι ότι οι Ελληνες πολίτες δεν τον ακούν ή δεν συμφωνούν με τα διακυβεύματα που βάζει στην ατζέντα. Ο Α. Τσίπρας μιλά με θέρμη υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Στην έρευνα της Κάπα Research το 55% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 38% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

“Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα είναι ότι σε κανένα σημαντικό πρόβλημα, πλην της ακρίβειας που έχει τα ίδια σχεδόν ποσοστά με την κυβέρνηση και αυτό επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει πόντους εμπιστοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν προκύπτουν ως πρώτη επιλογή.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Α. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα