Δημήτρης Παπαστεργίου: Από το Δημαρχείο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

από fimotro

Ποιος είναι ο νέος υπουργός που θα αντικαταστήσει τον πετυχημένο Κυριάκο Πιερρρακάκη

O Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής. Ο δήμαρχος Τρικκαίων θα αφήσει πίσω τα Τρίκαλα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης του πρότεινε να υπουργοποιηθεί, να βρεθεί στο τιμόνι της ψηφιακής μετάβασης και να διαδεχθεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Πρόκειται για ένα αντικείμενο που ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνωρίζει καλά, αφού μέχρι την είσοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχε αναγάγει τα Τρίκαλα σε έξυπνη πόλη, προχωρώντας σε σειρά καινοτομιών που δεν άφηναν ασυγκίνητο τον διεθνή και εγχώριο τύπο.

Ο 50χρονος σήμερα Δημήτρης Παπαστεργίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική εμπειρία, γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα Τρίκαλα. Εξελέγη δήμαρχος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, ενώ από το 2019 ασκούσε επίσης καθήκοντα προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, μιας και ο πατέρας του είχε διατελέσει και εκείνος δήμαρχος.

Η υπουργοποίηση Παπαστεργίου είναι, αναμφίβολα, άξια ιδιαίτερης προσοχής. Κυρίως σαν ένα καινοφανές, ασυνήθιστο υπόδειγμα συμμετοχής στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας από δύο απόψεις τουλάχιστον: Το πρόσωπο και το έργο, καθώς ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποτελεί σπάνια εξαίρεση για τα ελληνικά δεδομένα, της τοπικής αυτοδιοίκησης -και όχι μόνο. Παραδόξως, είναι περισσότερο γνωστός για το έργο παρά με το πρόσωπό του.

Ποιος είναι ο Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Με τις δικές του λέξεις, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρεται στον εαυτό του ως εξής: «Γεννήθηκα στα Τρίκαλα το 1973, όπου και τελείωσα το Λύκειο. Σπούδασα Ηλ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ από επιλογή και αγάπη για την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Παράλληλα ασχολήθηκα ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων.

» Ο δρόμος της συμμετοχής είναι μονόδρομος αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, γι’ αυτό από τα 29 μου συμμετέχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις.

» Το 2014 και το 2019, ως επικεφαλής του συνδυασμού ‘Επανεκκίνηση Τώρα’, εκλέχθηκα Δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ το 2019 οι συνάδελφοί μου, με εξέλεξαν πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

» Σταθμοί στην αυτοδιοικητική μου πορεία είναι οι πρωτοβουλίες που πήραμε για το city branding των Τρικάλων, η δημιουργία μιας smart city, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η διαχείριση του προσφυγικού, η αλλαγή της νοοτροπίας μας.

» Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε πραγματικά έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, με ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους.

»Είμαι παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχουμε τρία παιδιά.

» Μετακινούμαι με ποδήλατο, επειδή είναι τρόπος ζωής».

Πέραν των προηγουμένων, στα αυτοβιογραφικά κομμάτια των συνεντεύξεών του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρεται ξεχωριστή συμπάθεια στην ενασχόλησή του με τα ΜΜΕ, στην αρχή σαν ραδιοερασιτέχνης. Παραθέτουμε εδώ ένα εύγλωττο απόσπασμα από συνέντευξή του στο tedxauth.com και την συντάκτρια Ελένη Στραγάλη: «Στα 17 μου περίπου, έφυγα από τα Τρίκαλα για σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Είχα τρέλα με το ραδιόφωνο, οπότε δήλωσα μόνο σχολές της Αθήνας, γιατί σχεδίαζα να συνδυάσω και μια άλλη σχολή με το ραδιόφωνο –κάτι που όντως έκανα.

» Στο Πολυτεχνείο ήμουν… χαλαρά, γιατί είχαμε ανοίξει τότε το ραδιόφωνο ‘Hot Mix’ στα Τρίκαλα και ακολούθησα περίπου την πορεία που ακολουθούν όλοι. Τελείωσα μάλλον αργά το Πολυτεχνείο, αλλά δεν βιαζόμουν και ιδιαίτερα, γιατί έκανα άλλα πράγματα που ήθελα πολύ. Είχα ξεκινήσει ήδη να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό, είχα βγάλει ένα δικό μου πρόγραμμα, ένα software για ραδιόφωνα, το οποίο πουλούσα.

» Ακολούθησε ο στρατός, η επιστροφή στα Τρίκαλα, ο ιδιωτικός τομέας. Ενδιάμεσα, το 2002 και το 2006 εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος. Στη συνέχεια ίδρυσα εταιρεία με φωτοβολταϊκά και κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να κάνω αυτό που όντως είχα στο μυαλό μου από κάποια ηλικία και μετά. Δηλαδή, να βρω ανθρώπους, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομάδα και να ασχοληθώ με τα κοινά. Θεωρώ πως ενδόμυχα έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι δύο χρόνια αφότου γεννήθηκα, ο πατέρας μου είχε εκλεγεί δήμαρχος.

Δεν ντρέπομαι να το πω, παρότι ξέρω πως στην Ελλάδα υπάρχει οικογενειοκρατία, αλλά νομίζω πως είναι κάτι που με επηρέασε. Από την άλλη, ο καθένας μας καθημερινά αποδεικνύει αν είναι προϊόν οικογενειοκρατίας ή εάν πραγματικά αξίζει να είναι εκεί που είναι. Από μικρός ένιωθα ότι δεν μπορείς να γκρινιάζεις για πράγματα που δεν σου αρέσουν χωρίς εσύ ο ίδιος να ασχολείσαι. Εγώ ήμουν από τα κλασικά παιδιά που ασχολούνται με τα 15μελή, μου άρεσε να εμπλέκομαι».

 

 

Η πρώτη ανάρτησή του

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ο κ. Παπαστεργίου είναι: «Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη».

«Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για πάντα το σπίτι μου» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω ένα υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με υφυπουργό τον φοβερό Θοδωρή Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη».

Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis άλλαξε τα δεδομένα.

Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση. Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένειά σου. Το Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις.
Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002… Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Και τι υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ το Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την Επανεκκίνηση, που θα τρέξει το Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους. Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Kyriakos Pierrakakis, με Υφυπουργό τον φοβερό Thodoris Livanios. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνησης δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές. Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους.

Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα