Η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς της, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 8 του Ν. 2744/99. Η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και ειδικά η διάθεση και επεξεργασία των λυμάτων των κατοικιών, ιδρυμάτων, εργοστασίων ή άλλων εγκαταστάσεων βασίζεται στις κανονιστικές διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και σε εταιρικές πρωτοβουλίες.

Το συνολικό μήκος του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων ανέρχεται σε 8.716 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τη Σαλαμίνα και από τη Βάρκιζα μέχρι και τη Μάνδρα. Το σύστημα είναι χωριστικό, δηλαδή αγωγοί ακαθάρτων υδάτων και αγωγοί ομβρίων υδάτων, εκτός από την περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου το σύστημα είναι παντορροϊκό. Οι αγωγοί ακαθάρτων υδάτων είναι συνήθως αγωγοί βαρύτητας, όπου είναι αναγκαίο, όμως υπάρχουν αγωγοί που λειτουργούν υπό πίεση (καταθλιπτικοί). Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 3.695.500 κατοίκους.
Κατά το 2023, η ΕΥΔΑΠ ενέταξε στη λειτουργία της το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων και το ΚΕΛ Μεγάρων, το δίκτυο αποχέτευσης της Νέας Περάμου, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης και το ΚΕΛ Κορωπίου-Παινίας.
Στο σύστημα αποχέτευσης του Λεκανοπεδίου, μετά την παραλαβή των νέων δικτύων, περιλαμβάνονται 59 αντλιοστάσια, κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Πειραιά και της ακτής Σαρωνικού και της Σαλαμίνας, 3 αντλιοστάσια στο Θριάσιο Πεδίο, 1 αντλιοστάσιο στον Δήμο Σταμάτας, 1 αντλιοστάσιο στις Αδάμες, 8 στη Ν. Πέραμο και 7 στα Μέγαρα, ενώ συνεχώς εντάσσονται νέα αντλιοστάσια από τα δευτερεύοντα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, αρμοδιότητας κατασκευής των Δήμων, που παραλαμβάνονται από την ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί επισταμένως τα σημεία γειτνίασης των εγκαταστάσεών της, ιδιαίτερα των αντλιοστασίων, με τους φυσικούς αποδέκτες, προκειμένου να παρεμβαίνει εγκαίρως και να προλαμβάνει περιπτώσεις περιβαλλοντικής ρύπανσης, από ενδεχόμενες υπερχειλίσεις.
Η συντήρηση του δικτύου και η αποκατάσταση των βλαβών, αλλά και η πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων γίνεται με συνεχείς και άμεσες επεμβάσεις από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που εκσυγχρονίζεται συνεχώς και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποχέτευση όλων των περιοχών που είναι στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και στερούνται σήμερα αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τους Δήμους προχωράει στον σχεδιασμό και μελέτη των απαιτούμενων έργων αποχέτευσης του Λεκανοπεδίου.
Η επεξεργασία των λυμάτων των περιοχών αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ που σήμερα διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης, γίνεται στα 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη Μεταμόρφωση Αττικής (ΚΕΛΜ), τη νήσο Ψυττάλεια (ΚΕΛΨ) και το Θριάσιο Πεδίο (ΚΕΛΘ), ενώ από τον Σεπτεμβρίου του 2023, η ΕΥΔΑΠ πήρε στην ευθύνη της τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεγάρων και στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 ανέλαβε τη διαχείριση και τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας.
ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας και την οριστική λύση στο πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, η ΕΥΔΑΠ ενέταξε στους επιχειρησιακούς της στόχους την υλοποίηση των έργων αποχέτευσης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Ο σχεδιασμός κατασκευής και λειτουργίας των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης λυμάτων περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών με σκοπό την αναβάθμιση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Τα έργα αυτά αποτελούν στρατηγική επιλογή της ΕΥΔΑΠ με σημαντική επίδραση στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση του πολύτιμου πόρου του νερού.
Το αποχετευτικό έργο στην Ανατολική Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κυκλικής οικονομίας, καθώς οι επεξεργασμένες εκροές από τα ΚΕΛ θα χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς σκοπούς, με χρήση τεχνολογίας αιχμής, και σε πλήρη πάντα εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Επιπλέον, το βιοαέριο που θα παράγεται στα ΚΕΛ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για τη λειτουργία τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή εξοικονόμηση που κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική της Εταιρείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επόμενα χρόνια, 400.000 περίπου κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης. Τα μελλοντικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που θα λειτουργούν από την ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική (ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Αρτέμιδας-Σπάτων, ΚΕΛ Μαραθώνα) θα έχουν δυναμικότητα παραγωγής ανακτημένου νερού περίπου 48.000 m3/ημέρα. Η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), έχει αναπτύξει πιλοτική εφαρμογή άρδευσης με επεξεργασμένες εκροές σε πειραματικό αγρό του ΓΠΑ στην περιοχή των Μεσογείων.