Δίκη για τη Greek Mafia και τη διαφθορά στην αστυνομία: Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι

από Philippos

Greek Mafia: Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί (31/1) στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δίκη για τη λεγόμενη υπόθεση της Greek Mafia. Η υπόθεση αφορά στην έρευνα της ΕΥΠ κατά την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Στην εν λόγω δίκη της Greek Mafia που ξεκίνησε τον περσινό Ιούνιο εξετάστηκαν τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Να σημειωθεί πως για τα υπόλοιπα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κ.λπ.) βρίσκεται σε εξέλιξη κύρια ανάκριση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως ταμίας της Greek Mafia. Επίσης, ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της εν λόγω έρευνας δολοφονήθηκαν από το 2018 και στη συνέχεια μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Στο δε εσωτερικό της αστυνομίας εμπλέκονται ιδιώτες αξιωματικοί, απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία, καθώς και δικηγόροι.

Greek Mafia: Οι κατηγορούμενο αφέθηκαν ελεύθεροι
Το Εφετείο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση βάσει της οποίας έπρεπε οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν αθώοι για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων «δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σ.σ. αφορά στα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο».

Greek Mafia: Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν κατάφεραν να ανοίξουν, για τεχνικά αίτια – ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε λίγο αργότερα φόρτο εργασίας και όχι τεχνικό ζήτημα.

Να σημειωθεί πως η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, ωστόσο, ύστερα από πέντε χρόνια όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Και όταν η δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα